Una dintre cele mai așteptate colecții IKEA, în sfârșit în magazine

Inspiration - DesignTherapy

În urmă cu mai bine de un an, la Almhult, în Suedia, era prezentată în premieră colecția semnată de Virgil Abloh pentru IKEA. Abloh, cunoscut pentru liniile sale minimaliste și designul funcțional, este mai degrabă cunoscut pentru cei ce urmăresc catwalkurile. Din 2018, designerul american este director artistic la divizia Men de la Louis Vouitton, dar din 2013 are propriul brand Off White. Stilul său inconfundabil s-a transmis și la colecția IKEA, care, din 1 noiembrie, va fi disponibilă și în magazine. Dincolo de orice, este de apreciat felul în care suedezii devin tot mai versatili, iar piesele lor fac amenajările tot mai accesibile, fără însă a deveni un brand mass-market. 

Așa cum spuneam, colecția limitată MARKERAD este rezultatul unei colaborări de succes dintre IKEA și Virgil Abloh. Colecția combină într-un mod aparte funcționalitatea cu stilul modern urban și referințele culturale înalte. MARKERAD constă într-o gamă de produse avangardiste, care se orientează către o viață fluidă și contemporană, inclusiv un pat de zi, o masă, un scaun, o oglindă, un corp de iluminat, materiale textile, un dulap și accesorii.

Cam așa arată colecția MARKERAD, care va fi disponibilă din 1 noiembrie

O colecție pentru cei tineri. Dar nu numai

Colecția se adresează în primul rând segmentului tânăr, celor care se mută singuri pentru prima dată. Virgil Abloh, alături de Henrik Most, lider de creație la IKEA, a efectuat cercetări ample în viața acestora (cum se întâmplă de fapt în cazul oricărei noi colecții), pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor. Apoi, în cadrul mai multor ateliere din centrul de design IKEA din Älmhult, Suedia, au lucrat împreună pentru a dezvolta schițe și prototipuri, modelând apoi produsele.

Eu nu m-aș limita însă la publicul lui Abloh. Există mulți Millenials și nu numai care apreciază stilul ironic al americanului, iar eu mă număr printre aceștia. De ce? Vedeți mai jos. 

Nu niște simple sacoșe, ci piese de designer.

Ce nu trebuie să ratezi în colecția Markerad

Să nu uităm că Abloh este unul dintre designerii preferați de Vogue. Și, ca să rămâi în grațiile Annei Wintour îți trebuie ceva mai mult decât un public tânăr. Iar asta se vede și în designul de mobilier. De exemplu: ceasul pe care scrie doar Temporary. O oglindă care pare o glindă banală, până îi observi o mică crăpătură în colț. Intenționată, desigur. Un tablou cu Mona Lisa care face arta accesibilă. La 99 de dolari poți avea pe propriul perete versiunea reprodusă într-o manieră apreciată a operei lui Da Vinci cu un port USB inclus, astfel încât nu servește doar ochiului, ci este chiar funcțională. 

Think classic Windsor chairs, but with built in door stops on the bottom. Or a white, numberless clock with a face that says “TEMPORARY.” A doormat, made of green turf, reads “WET GRASS,” and a toolbox reads “HOMEWORK” (get it?). A mirror looks like a mirror, until you notice a small, intentional crack in the corner.

La fel de ingenioasă mi se pare reintepretarea bonului IKEA. Ceea ce pe vremuri aruncai imediat ce plecai de la casa de marcat, devine acum o piesă permanentă în locuință. 

Statement? Desigur. Eu abia aștept să văd câte piese se vor vinde în România

Mie îmi place foarte mult divanul, chiar și masa, despre care știu că nu ai nevoie de unelte speciale pentru a o monta (isteț, nu?). Iar dacă vrei să vezi cine este designerul din spatele acestei colecții atipice, iată-l: 

Virgil Abloh (39 de ani)

Mai multe detalii veți găsi pe site-ul IKEA

Share This Post!