Pandemia nu a scăzut prețurile nici la chirii, nici la achiziții. Ciudat, că banii s-au cam împuținat, iar numărul tranzacțiilor mari a scăzut. Indiferent însă de nivelul chiriei, dacă aceasta este perspectiva ta vizavi de următoarea locuință, atunci trebuie să iei în considerare câteva lucruri. Le detaliez mai jos, alături de câteva exemple de apartamente și studio-uri care se închiriază. La noi versus la alții, ca să avem și termen de comparație.
Cei mai mulți dintre respondenți ai unui sondaj recent al Storia.ro caută o locuință în București (32%), Cluj-Napoca (8%) și Iași (5%). Câte patru procente caută locuințe în Brașov, Sibiu, Constanța, Târgu-Mureș și Timișoara, în timp ce 35% se orientează către alte orașe.
Dintre aceștia, cei mai mulți locuiesc în prezent într-un apartament cu două camere (36%), urmați de cei care locuiesc la casă (26%). Întrebați ce fel de locuință își doresc, respondenții au putut alege variante multiple, iar cele mai populare opțiuni au fost apartamentele cu două camere (50%), garsonierele sau studiourile (31%) și casele (20%).
Bugetul pentru chirie
Cei mai mulți au un buget cuprins între 151 și 300 euro (47%), urmați de cei care vor să plătească sub 150 de euro (24%). În același timp, 24% sunt dispuși să aloce un buget de peste 300 de euro. Pe fondul pandemiei, 49% dintre respondenți au spus că au scăzut bugetul pentru chirie, în timp ce pentru 39% nu s-a schimbat nimic. În același timp, 13% au spus că au crescut bugetul pentru chirie.
Cu cine împărțim chiria și pe ce criterii
Majoritatea va locui cu partenerul (64%), iar 30% dintre respondenți vor locui singuri, în timp ce doar 4% au declarat că vor avea colegi de apartament.
Atunci când vine vorba de zona în care își caută chirie, respondenții au putut alege răspunsuri multiple, iar cele mai importante patru criterii menționate au fost:
- Să fie aproape de mijloacele de transport (43%)
- Să fie aproape de locul de muncă (28%)
- Să fie aproape de centru (25%)
- Să fie aproape de parc (23%)
Tot în ceea ce privește zona spațiului închiriat, cei mai mulți dintre respodenți (58%) au declarat că nu li s-au schimbat preferințele pe fondul pandemiei, în timp ce 36% dintre aceștia au recunoscut că zona a devenit mai importantă în această perioadă.
Ce este esențial în alergerea locuinței
În afară de criteriile de mai sus, întrebați care sunt cele mai importante lucruri pe care și le doresc de la locuința pe care o caută, cei mai mulți au amintit următoarele aspecte, în ordinea de mai jos:
- Să aibă preț bun (67)
- Să aibă o suprafață potrivită nevoilor personale (4.31)
- Să fie complet mobilată (4.02)
- Să fie renovată recent (3.68)
- Să aibă terasă sau balcon (3.59)
Chiriașii cei mai tineri – studenții
Întrebați ce fel de locuință caută pentru noul an universitar, 44% au spus că își doresc un apartament cu două camere, 42% preferă o garsonieră sau un studio, în timp ce 9% declară că vor un apartament cu trei camere. 48% dintre studenți au scăzut bugetul din cauza pandemiei, pentru 40% a rămas la fel și doar 12% au declarat că au crescut bugetul pentru chirie în această perioadă.
În ceea ce privește suma lunară alocată chiriei, 59% vor să se încadreze între 151 și 300 de euro, 23% caută o locuință sub 150 de euro, iar 18% sunt dispuși să aloce un buget de peste 300 de euro, mai arată datele Storia.ro.
Cei mai mulți studenți vor locui singuri (37%) sau cu colegi de apartament (32%), iar 27% au spus că vor locui cu partenerul sau familia. Doar 2% vor sta în gazdă și tot 2% au ales varianta unui cămin privat.
Cum arată un apartament de închiriat
Acum că ați aflat ce își doresc cei mai mulți români de la o locuință în chirie, hai să vă arăt și câteva exemple. Din păcate, diferențele între piața noastră și cea din Europa sunt colosale. Și la preț, dar mai ales la ceea ce oferă o locuință închiriată, dar mai ales la cultura proprietarilor.
Astfel, dacă la noi multe locuințe închiriate arată destul de… modest, fiind mobilate cu strictul necesar și cu finisaje și mobilier cât mai ieftin, piața din Suedia de exemplu nu încetează să mă uimească. Și aveți aici câteva exemple noi – de top – versus ei – ceva natural, obișnuit, nimic special.
Dacă toate apartamentele de închiriat ar arăta așa! Cât a costat amenajarea
Cum arată un apartament de închiriat în Suedia. Și cât costă
Frumuseţea aceasta de apartament este de închiriat
Tu ai locui într-un apartament vechi de 100 de ani? Dacă ar arăta așa
Qed.