Vrei să-ţi deschizi o terasă? Ce buget îţi trebuie

Interviu - DesignTherapy

Este sezonul teraselor. Şi mulţi proprietari de restaurante şi cafenele se întrec în amenajări care de care mai reuşite sau mai puţin reuşite. Important este să atragă clienţii, iar primul contact vizual este esenţial în acest scop. Am aflat câteva secrete ale amenajării unei terase de la unul dintre cei mai importanţi şi mai vechi furnizori de mobilier horeca din România, Alin Truşcă. 
Design Therapy: Când ar trebui începută amenajarea unei terase şi cât durează aceasta?
Alin Truşcă, EVOhoreca: Amenajarea unei terase începe din sezonul rece, înainte cu cel puţin 3 luni înaintea deschiderii terasei, deci în ianuarie-februarie ideal. Evident, de multe ori nu se întâmplă aşa, prin urmare trebuie să ne adaptăm unor deadline-uri mai scurte, având în vedere că o amenajare durează, ideal, o lună, cu tot cu pregătirea spaţiului. Dacă amenajarea este deja făcută şi se solicită doar înlocuirea mobilierului, să spunem că este mai scurtă această perioadă, însă depinde foarte mult de preferinţele clientului, de existenţa mobilierului pe stoc…
Proprietarii şi administratorii de terase vin cu propriile idei sau apelează la un specialist pentru amenajare? 
Alin Truşcă: În ultimii 4 ani am simţit o creştere a numărului de clienţi care apelează la specialişti pentru idei sau pentru proiectarea integrală a spaţiului. Aceştia simt că domeniul a devenit foarte competitiv, astfel că amenajarea este tot mai ştiinţifică, iar sfaturile specialiştilor sunt esenţiale pentru succesul afacerii lor.

Elemente principale în amenajarea terasei

Spune-ne trei elemente esenţiale de care trebuie să se ţină cont în amenajarea unei terase.
Alin Truşcă: Proiectarea unei terase pare simplă la prima vedere, însă trebuie ţinut cont de câteva elemente: mobilierul trebuie ales cu grijă în funcţie de specificul afacerii, presupunând că acestea au şi interioare amenajate. De exemplu, dacă este vorba de un restaurant, vom alege şi afară mese generoase şi scaune confortabile, iar dacă este vorba de o cafenea vom alege canapele şi fotolii confortabile, care să permită clienţilor să se simtă în largul lor pentru mai multe ore.
 
Iluminatul terasei este şi el important, mai ales dacă ne gândim la serile călduroase de vară, când clienţii stau pe terasă până la ora închiderii. Vom apela în acest caz la corpuri de iluminat pentru exterior aparte, cu un design atrăgător, cum ar fi jardiniere, globuri sau alte obiecte decorative care îmbogăţesc vizual spatiul, dar care şi oferă un iluminat cald, plăcut.
Un al treilea aspect foarte important este umbrirea terasei, care se poate face atât cu clasicele umbrele, cât şi cu copertine retractabile dacă spatiul terasei beneficiază de un perete, sau cu pergole cu acoperis retractabil manual sau electric, independente de alte amenajări.
Care este bugetul minim pentru o astfel de amenajare? 
Alin Truşcă: Oferta EVOhoreca este foarta bogată şi se adresează oricărui tip de buget. Dacă este să facem o medie, se poate lua în calcul un cost de 100 euro/mp pentru mobilierul destinat amenajării unei terase.

Românii şi tendinţele în design

Care sunt tendinţele în amenajarea teraselor îîn 2017?
Alin Truşcă: Anul acesta este dedicat culorilor tari. Greenery se regăseşte şi în amenajările horeca, în special pe zona teraselor, tocmai pentru că este o culoare ce te duce cu gândul la aer liber, la mişcare, la libertate, dar şi la relaxare.
Respectă românii tendinţele? 
Alin Truşcă: Aş spune mai degrabă că se inspiră din acestea. Am observat o înclinaţie a clienţilor noştri fie spre o cromatică puternică, culorii vii, vibrante, fie spre grafisme. Dar cei mai mulţi doresc să atragă atenţia prin culoare şi să cucerească prin confort şi calitate. Acesta este numitorul comun al amenajărilor noastre. Sunt preferaţi furnizorii de top, cum ar fi Metalmobil, Pedrali, Werzalit, cu un raport excelent calitate-preţ, care asigură o amortizare rapidă a investiţieie. În plus, noi oferim şi o garanţie de lungă durată, astfel încât, dincolo de tendinţe, clienţii noştri aleg durabilitatea.
Care este cel mai drag proiect al vostru pe domeniul horeca?
Alin Truşcă: Fiecare client este important pentru noi şi ne implicăm în egală măsurăîn toate proiectele. Avem însă câteva proiecte preferate, să spunem aşa, printre care se numără amenajările Teatris din Galati, Cuppa din Târgu Jiu, Don Stephano din Piteşti, Peskano River Dining din Brăila, Zvon Cafe din Focşani, La Samuelle şi The Gallery by Pescariu Sports & Spa, Phii16, Lollypop şi Casa Doina (foto) din Bucureşti. Având peste 2500 de spaţii amenajate, e foarte greu să alegem un singur proiect.

Share This Post!

3 Comments

  • Adrian septembrie 4, 2017 at 12:19 pm

    Superbe idei! Iar acum ca a venit sezonul rece va trebui sa investighez si idei pentru inchiderea terasei!

  • Rent a car Bucuresti mai 5, 2017 at 8:03 pm

    Ideile prezentate sunt excelente pentru amenajarea unei terase placute si primitoare.