#Dragoş Motica. Despre design ca experiment şi cum te transformă acesta

Interviu - DesignTherapy

Mi-a fost greu să găsesc un titlu pentru acest material, recunosc. Pentru că aş fi vrut să spun multe, multe, însă cuvintele sunt sărace când vine vorba de ingeniozitatea acestui designer. Am descoperit UBIKUBI întâmplător, cu mult timp înainte ca DesignTherapy să existe, căutând un scaun altfel pentru o amenajare în stil nordic. Am dat peste Atelier de un albastru superb şi de atunci îl păstrez pe desktopul laptopului. Aşa, de referinţă. Pentru că, de fapt, Dragoş Motică asta şi creează: piese de referinţă. Pe care le admiri, le vrei şi apoi te fac să ridici standardele pentru toţi designerii de produs pe care îi întâlneşti. 

Atelier-stack-m

Tânărul arhitect şi designer de produs a cules deja în palmares câteva premii importante pentru obiectele create. Ce surprinde la el este faptul că nu produce pe bandă rulantă. Îi poţi număra produsele pe degete, însă fiecare produs este cu adevărat surprinzător. De la gama de scaune Marco, cu şezut de plută, la celebra „/” Lamp, pe care o personalizează fiecare client cu o… piatră şi până la simplele recipiente pentru bucătărie din seria Albe, însă atât de ingenioase. Astăzi, Dragoş împărtăşeşte câte ceva din filosofia lui viziavi de designul de produs şi alte câteva „secrete”, într-un scurt interviu acordat DesignTherapy, pentru care îi mulţumesc.

DesignTherapy: Ai creat cateva piese de succes, apreciate inclusiv în străinatate. Cum sunt văzute piesele Ubikubi în România? Cine sunt clienţii voştri?
Dragoş Motica: Cred că sunt apreciate. Sunt încadrate în zona design-ului nordic, deşi eu am vrut sa fac obiecte autentice care să mă reprezinte, dar este adevărat că am o afinitate pentru materiale naturale, simplitate, cromatică moderată.

Clienţii noştri sunt nişte oameni activi cultural. Adică oameni interesaţi de noutate, de contemporan, cosmopoliţi, care călătoresc, oameni interesanţi. Sunt acei oameni interesaţi pe cât posibil de fiecare domeniu al veţii.

marco-stool-front

Creezi piese low-tech, din materiale simple, cu un design minimalist adesea, materiale atipice… De unde vine inspiraţia?
Obiectele mele le pot considera low-tech, minimale şi totodată realizate din materiale simple pentru că sunt adaptate condiţiilor şi tehnologiilor în care sunt executate. Există o dependenţă între conceperea obiectelor şi posibilităţiile de execuţie. În viitor aş vrea totuşi să combin şi elemente hi-tech în obiectele mele low-tech. Cred că atunci obiectele mele vor deveni atipice cu adevărat. Sper să se întâmple acest lucru cât de curând. Acum însă nu consider că folosesc materiale atipice. Adică eu zic că folosesc materiale foarte la îndemână, tocmai pentru că mă adaptez condiţiilor în care creez: lemn, ceramică, pluta, beton, metal, marmură. Mă inspir din viaţa cotidiană, din experienţele de zi cu zi, din bogăţia vizuală oferită de internet şi nu în ultimul rând, prin dormit-somn.

Ce înseamnă să fii designer de produs în România? Poţi trăi din această activitate?
Eu pot să trăiesc, acum, pentru că sunt implicat în acest proiect-UBIKUBI. Dar altfel, cred că este extrem de greu.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum?
Cea mai mare provocare, la început, aşa cum suntem noi, este să le faci pe toate, chiar dacă la multe nu te pricepi, în primă instanţă. De la proiectare, până la execuţie, să te implici în marketing, în vânzări, în comunicare, să relaţionezi cu oamenii din echipa ta.

Care este piesa ta preferata?
Lampa N., care face parte din colecţia din 2016.

lampa N

Ce face UBIKUBI în viitor? Design de mic mobilier, de accesorii, de decoraţiuni…?
Va contiunua să crească ca un brand de lifestyle. Va face mobilier şi accesorii şi corpuri de iluminat.

Iţi doreşti să faci din UBIKUBI un brand internaţional de renume sau să faci din Dragoş Motica Studio un brand la care să apeleze orice producător când îşi doreşte un produs „wow”?
Vreau să fac din UBIKUBI un brand de care să fiu mândru. Dragoş Motica Studio se va împlini prin acest proiect. Nu spun, însă, că nu-mi doresc să lucrez şi pentru alti clienţi din diferite domenii care doresc să apeleze la mine. Eu cred că, cu cât trăim mai multe experienţe, cu atât devenim mai „bogaţi”.

Te vezi activând vreodată în alt domeniu decât designul?
Sunt şi arhitect. Mi-ar plăcea să fac şi arhitectură. Dacă ar fi să activez în alt domeniu, ar trebui să mă ocup de partea creativă a acelui domeniu, adică să-mi folosesc cât mai mult partea creativă şi atunci probabil că aş putea să fac şi altceva în afară de design şi arhitectură.

masa Bend Ubikubi

Fotografii puse la dispoziţie de Dragoş Motica prin UBIKUBI

Share This Post!

1 Comment

  • S-a deschis un „oraș” nou! Design contemporan, un etern apus de soare și cei mai buni burgeri. L-ai vizitat? | DesignTherapy noiembrie 29, 2019 at 7:39 pm

    […] Când am văzut scaunele Ubikubi (brand românesc pe care îl ador și despre care am mai scris aici), dar și zonele pop up atât de fain delimitate, am zis stai așa! E un pic mai mult decât o […]