Creativesc. Cum vrea Vlad Teioşanu să cucerească piaţa de design de obiect

Interviu - DesignTherapy

Ce spui de o hartă care să reflecte călătoriile tale pe măsură ce le faci? Sau de un ceas care arată exact ca o lună plină? Sau de discuri de vinil ori mini-paleţi de lemn în loc de coastere pentru pahare? Cadourile pentru casă, accesoriile şi decoraţiunile altfel capătă tot mai mult teren şi la noi. Iar în căutarea unor lucruri originale, nu ai cum să nu ajungi pe Creativesc, un site tânăr, la fel ca şi iniţiatorii acestui concept, care  promovează decorurile funky, vesele, actuale, accesibile ca preţ, care să te reprezinte, şi unde DesignTherapy a găsit adesea inspiraţie.

Vlad Teioşanu, mastermind-ul proiectului, vine dintr-o cunoscută multinaţională, pe care a părăsit-o de dragul investiţiei în Creativesc. Nu a regretat nicio clipă alegerea sa, mai ales că experienţa dobândită a făcut mai uşoară prima perioadă a debutului antreprenorial. De altfel, Vlad recomandă oricui are o idee originală să nu stea pe gânduri şi să se aventureze în lumea businessurilor create de la zero, cu forţe proprii, chiar dacă începutul poate părea dificil. El explică viziunea sa de business, dar şi de ce ar trebui să poposim mai des în magazinul său (deocamdată) virtual:

DesignTherapy: De ce Creativesc și de ce un magazin atât de nișat și totuși accesibil?

Vlad Teioşanu: Ideea a pornit acum câţiva ani, de la povestea personală. Sunt pasionat de design-ul de obiect şi de decoraţiuni interioare, urmăream multe site-uri ce prezentau astfel de lucruri din domeniu. Însă nu aveam un loc, în România, unde să le gasesc rapid şi unde să fie accesibile ca preţ şi timp de livrare. Aşa că am decis împreună cu fratele meu şi cu soţia lui să lansăm un business de familie, un concept store cu decoraţiuni şi obiecte pentru casă, cu un design creativ.

Am mizat pe această nişă pentru că am văzut şi un trend în designul interior către un stil care reflectă personalitatea fiecăruia, în special la noile generaţii.  Noi credem că dacă eşti înconjurat de lucruri care te reprezintă, te simţi inspirat şi ai idei bune în tot ceea ce faci.

Cât de des faci noi achiziții pentru Creativesc? Care sunt criteriile?

Facem achiziţii de produse lunar, mai mari sau mai mici, în funcţie de sezonalitate. Vrem să avem în portofoliu doar obiecte cu design creativ, pe care le poţi avea în casă sau cu tine. Am realizat câteva colecţii în jurul pasiunilor şi hobby-urilor (Photo, Music, Travel), selectăm produsele dupa conceptul pe care îl au în spate. Anul acesta vrem să ne dublăm portofoliul şi vrem să includem în continuare piese de mobilier, cât mai diversificate, cu acelaşi design creativ.

Cele mai multe obiecte de pe Creativesc sunt aduse din străinătate sau te orientezi și către designerii de produs din România?

Am început cu decoraţiuni şi accesorii pentru casă, selectate din toata lumea, inclusiv de la noi din ţară. Suntem în discuţii acum cu mai multi designeri şi producatori din România şi vrem să facem o secţiune dedicată doar produselor locale cu design creativ. Dacă ne place ideea şi designul unui obiect, îl introducem în portofoliu.

Crezi că produsele de designer din România sunt la fel de accesibile publicului larg, precum cele pe care le ai acum pe Creativesc?

Am văzut că este o deschidere mai mare acum către produsele de designer, în special la targetul nostru. Au început să înţeleagă că este justificat preţul mai mare faţă de o versiune standard a aceluiaşi obiect. Noi vrem să oferim „affordable design”, căutam cel mai bun raport calitate-preţ pentru a trece de la admirarea unui obiect la deţinerea şi folosirea lui. Creşte acum şi în România capacitatea de producţie, spaţiile creative de lucru cu echipamente comune – cum este NOD makerspace. Ceea ce duce la obiecte cu design made in România din ce în ce mai accesibile publicului.

Care este produsul tău preferat Creativesc?

Mie îmi place foarte mult şi folosesc zilnic colecţia de coastere cu design disc vinil. Sunt pasionat de muzică, mă defineşte, îmi curge prin sânge 🙂 Aşa că îmi place mai mult să îmi beau cafeaua dimineaţa sau un cocktail seara pe un suport de vinil.

Coasters disc vinil

Dar al clienților Creativesc?

Cele care provoacă un zâmbet larg. În perioada aceasta este harta lumii răzuibilă, sunt din ce în ce mai mulţi oameni pasionaţi de călătorii, care vor să vadă cât mai multe ţări.

original_deluxe-scratch-map

Cea mai mare provocare întâlnită până acum?

Cred că cel mai dificil a fost găsirea partenerilor de încredere cu care să construim pe termen lung. Construirea portofoliului şi parteneriatele cu designerii de produs a fost şi este provocarea cea mai importantă pentru mine.

Ce speri să devină Creativesc și ce planuri ai în acest sens?

Visul nostru este să ajungem cu Creativesc în casele tuturor tinerilor care vor lucruri ce nu sunt standard, ci care îi reprezintă, persoane care vor ca toate obiectele personale să le exprime pasiunile. Ne mărim portofoliul în acest sens, apoi vrem să fim prezenţi prin pop-up stores în spaţii fizice şi la evenimente. Iar pe viitor vrem să deschidem şi o cafenea care să funcţioneze ca un concept store din care poţi lucra, poţi savura o băutură şi la final poţi pleca cu un produs care ţi-a plăcut.

Fotografii: arhiva personală Vlad Teioşanu

Share This Post!

2 Comments

  • Dana iulie 14, 2016 at 8:38 am

    Am intrat acum pe Creativesc si am gasit atatea lucruri faine incat nu ma pot decide.

    • thedesigner iulie 14, 2016 at 9:29 am

      Mă bucur că ai găsit lucruri interesante!