Am descoperit-o pe Irina Radu prin amenajările ei. Una dintre vocile fresh din domeniul arhitecturii contemporane, Irina Radu nu face economie la culoare și asta îmi place tare mult. Este subtilă și sofisticată în amenajări, dar în același timp pragmatică. Am stat de vorbă cu arhitectul Irina Radu despre tendințe în amenajarea locuinței, dar și despre bugete, investiții și cât de mult își iubesc românii casele când vine vorba de design de interior.
Design Therapy: Ce înseamnă să fii designer de interior în România?
Irina Radu, arhitect: În România, ultimii ani au cunoscut o schimbare majoră în domeniul amenajărilor interioare. Iar ca designer, am întâlnit din ce în ce mai mulți clienți dispuși să investească în casele lor și să lucreze cu un specialist în interioare. E fascinant să fii parte din tot acest proces, să vezi case din ce în ce mai frumoase, cu personalitate.
Sunt românii dispuși să plătească pentru servicii de design de interior?
Românii au înțeles că intervenția unui designer e foarte importantă, că un designer poate alege mai inspirat decât ei, în special când vorbim de mobilier sau de spațiile pentru depozitare. De asemenea, ei pot combina cu mult mai ușurință culori pe care și le-au dorit pentru interior, dar pe care înainte nu ar fi îndrăznit să le includă și în interiorul casei. Toate aceste lucruri le simplifică viața, deci au înțeles că merită să suplimenteze și bugetul. Da, sunt dispuși să plătească pentru că își iubesc din ce în ce mai mult casele. Vor ca ele să fie locul lor de refugiu, un loc creat pentru sufletul lor. Iar pentru sufletul lor sunt dipuși să investească mult mai mult.
Care sunt cele mai des întâlnite solicitări vizavi de amenajările rezidențiale?
Contează foarte mult mobilierul personalizat. Vor din ce în ce mai puține obiecte la vedere și pentru ca acest lucru să fie posibil, își gândesc mobilierul într-un mod inteligent, eficient. Pe lângă mobilier, vor finisări noi, vor plăci ceramice cât mai speciale, materiale noi. Spre exemplu, avem din ce în ce mai multe cereri pentru finisări noi ale pereților, cum ar fi cele industriale, din plăci de beton aparent. Cele mai importante încăperi din casă, pe care se pune foarte mult accent sunt baia și bucătăria, iar pentru ele investim foarte mult timp.
Care a fost cea mai mare provocare întâlnită?
Provocări întâlnim zi de zi, de la găsirea unor soluții pentru depozitare sau de ascundere ale unor elemente inestetice. Dar, cele mai dificile situatii sunt cele in care esti conditionat de pozitionarea anumitor instalatii. Am întâlnit într-un apartament o țeavă de gaze, poziționată chiar în mijlocul bucătăriei. Nu am primit acordul pentru mutarea ei, deci am încercat să găsim o soluție care să nu modifice planurile de renovare. Am realizat, astfel, un bar și am inclus și țeava de gaze în proiect.
O altă provocare a constituit-o un proiect de reamenajare a unui apartament dintr-un bloc vechi. Acesta trebuia să fie gata în cel mult două luni, pâna la nunta proprietarilor. Deși pare un termen scurt, am reusit să finalizăm acest proiect maraton la timp – respectând toate etapele – proiect concept, reamenajare integral apartament (scos finisaje vechi, inlocuit instalatii, montat finisaje noi) plus mobilare și decorare.
Proiect-record: 3 băi de 30.0000 de euro
Care a fost cel mai dificil proiect realizat?
În majoritatea proiectelor apar situații neprevăzute – mai ales în proiectele situate în clădiri vechi. Cele mai dificile situații sunt cele în care trebuie să repoziționăm instalațiile sau să gândim legarea cu cele vechi.
Dar cel mai scump?
Cel mai scump proiect realizat – o locuință privată – casă – în care numai investiția în amenajarea celor 3 băi a fost 30.000 euro.
Ce ne aduce 2018 în amenajarea locuinței și nu numai?
În 2018 vom vedea noi culori. Atât pentru mobilier, cât și pentru textile. Dar vom vedea și noi plăci ceramice. Vor fi din ce în ce mai multe proiecte cu plăci din ceramică cu tentă industrială, metalice, dar și cele închise la culoare, precum negru sau gri. Vom vedea în continuare multe plante, dar și combinații de alb și negru. Despre acestea din urmă, credem că vor fi elementul de accent dintr-o încăpere. Podele din combinații geometrice din alb și negru, atât moderne, cât și în stil victorian. Vom vedea mai mult roșu, în special în canapele sau fotolii, dar și corpuri de iluminat fabuloase, precum cele formate din bule sau forme ciudate de sticlă.
Mai multe despre Irina Radu puteți afla prin intermediul proiectelor ei, prezentate pe site-ul iDecorate.ro.
Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci îți recomand și:
MindTheGap – brandul care pune România pe harta designului de interior
10 cele mai faine magazine online home&deco
#Dragoş Motica. Despre design ca experiment şi cum te transformă acesta
26 Comments
Mi se pare o meserie extrem de frumoasă. Cândva îmi doream să devin arhitect. :*
Sa stii ca sunt cursuri de designer de interior, de cateva luni. Merita, daca esti pasionata 🙂
cursuri de cateva luni… Asa se face camai toate casele cu pretentii isi asund kitch-ul sub o poleiala snoabaa unor designeri dupa ureche. Daca vine un designer de-afara, va demoleaza…
Domnisoara vorbeste despre o pasiune, nu cred ca isi doreste sa faca din asta o meserie. Si chiar daca ar fi asa, nu este corect sa catalogam toti oamenii dupa experientele personale. Cat traim, invatam! La fel cum nu toti cei cu scoli de 6 ani sunt arhitecti sau designeri de nota 10.
Intotdeauna se vede diferenta intre spatiile amenajate de specialisti si restul. Eu mi-am decorat singura casa, insa am cautat mult timp pentru a combina lucrurile pe placul meu si .
Asa este! Felicitari pentru rabdare!
Eu cred ca atunci cand vrei sa faci un lucru de calitate trebuie sa apelezi la un expert. Am cautat mai multe lucrari ale doamnei si imi place linia pe care merge. Mi-as dori sa-mi decorez si eu casa cu ajutorul unui specialist
Sa stii ca nu este asa scump cum pare. Voi trata subiectul in curand.
Inteleg nevoia unora de a apela la un designer de interior, insa eu personal sunt atat de fericita cand imi aleg singura mobilierul si decoratiunile, incat nu as renunta la aceasta placere :)) Dar fratele meu care si-a cumparat o casa toamna aceasta, a simtit nevoia sa lucreze cu un specialist privind amenajarea locuintei.
Puteti alege impreuna 🙂 De fapt asta este si ideea. Specialistul prezinta cele mai bune idei pentru spatiul, bugetul si personalitatea proprietarului, dar acesta din urma are ultimul cuvant.
Sunt pasionata de design interior, cred ca e frumos sa ai o asemenea meserie
Asa este!
Chiar este terapie atunci când intru în aceasta căsuță virtuala. Îmi place mult cum relatezi orice subiect. ?
Multumesc!
Au costat ceva bani cele 3 bai si cred ca rezultatul a fost pe masura. As apela cu siguranta daca mi-as permite
Da, asa este. Cu siguranta ca s-a vazut mana specialistului.
Foarte interesant si util articolul. Insa, din pacate nu ne permiteam sa apelam la un designer de interior.
Foarte interesant articol. Daca as fi fost singura as fi apelat la un designer de interior, insa acum ca sunt casatorita, am sotul care are gusturi bune si poate sa inlocuiasca cu succes un designer de interior, deci eu am incredere in el.
Intotdeauna un designer o sa dea cele mai bune sfaturi…chiar am vazut rezultate foarte frumoase de la ei.
Ma bucur ca ai aceasta parere!
Foarte buna treaba cu un designer de interior 🙂 cu totii am apela la un astfel de ajutor…insa la noi e putin mai greu sa iti permiti 😛 dar cine stie…poate intr-un viitor o sa profitam si noi de serviicile unui specialist 😛
Voi trata in curand subiectul bugetului 🙂 Nu e asa scump cum pare!
Daaa as apela si eu la un designer sa-mi aranjeze toata casa 🙂
Sunt oameni care apeleaza la designeri si ma bucur pentru ei! Unii chiar fac o super treaba! Nu stiu ce preturi exista pe partea asta, insa daca mi-as permite, as aplea si eu la ei! 🙂
Oamenii cred că e ușor să amenajezi o casa asta pana cand treci la treaba si ti se pare ca nimic nu iti place.
Eu nu am apelat la sfaturile unui designer, am considera ca pentru casa mea sunt in stare. Am studiat mult si am analizat palete de culori si sfaturi de amenajare. Am o casa frumoasa, pe placul meu, care ma reprezinta.
Ma bucur sa aud asta! Felicitari!