Anul 2018 va fi eclectic cool. Interviu Luciana Georgescu, SpotOnDesign

Interviu - DesignTherapy

Casa, acasă, este cel mai important loc din univers. Nu zic acum lucruri noi, nu-i așa? Ei, bine, de aceea este important ca această casă să fie acasă. Și, mai mult, ca să te simți acasă nu poți să lași amenajarea locuinței la voia întâmplării. De aceea, chimia cu echipa de designeri este extrem de importantă. SpotOnDesign este una dintre acele echipe care te fac să te simți ca în mijlocul unor prieteni vechi. Cam din liceu așa. De la primul contact știi că ai parte de o echipă veselă, curajoasă și, mai mult decât orice, inventivă. Mai multe despre ei și despre tendințele în design interior, într-un interviu cu arhitectul Luciana Georgescu. 

Ce înseamnă acum, în 2017-2018, să fii designer de interior în România?
Designul de interior este tot mai bine văzut de către toată lumea: clienți, presă, colaboratori. Dacă acum 10 ani oamenii s-ar fi gândit de 10 ori înainte să apeleze la un specialist, invocand nenumarate contraargumente, acum lucrurile stau altfel. Tot mai mulți clienti sunt convinși că un designer poate să-i ajute mult în ceea ce privește amenajarea casei lor. Așadar asistăm la o schimbare generala de atitudine, care ne bucura si ne face bine.

 

Ce ne poți spune despre cei care au încredre într-un designer pentru amenajarea interioarelor?
Evident, nu toată lumea înțelege beneficiile unui proiect de design interior, însă aceia care o fac sunt extrem de deschiși la idei noi, sunt permeabili la schimbarea – adesea radicala – pe care le-o propunem noi. Clienții noștri ne fac să creștem nivelul la care gândim, ceea ce e minunat din punct de vedere profesional. Sunt extrem de conștienți de valoarea timpului lor, așa că sunt foarte încântați atunci când li se oferă o soluție de amenajare la cheie.
În plus își dau seama care sunt beneficiile atunci când lucrezi cu un proiect de amenajare interioară: știi exact ce ai de făcut, știi exact ce cheltuieli te așteaptă și ai un tablou general al întregii operațiuni. Deci e clar: clienții noștri sunt cei mai tari, așa aș sintetiza eu 🙂

Care au fost cele mai frecvente solicitări vizavi de amenajările rezidențiale?
Noi ne ocupăm exclusiv de amenajări complete, ceea ce înseamnă că solicitările proiectului în sine, nu neaparat ale clientului, sunt foarte complexe. Preluăm casa la roșu sau la gri, adica ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă infrastructură electrică, sanitare, pereți, tavane, uși, ferestre, și apoi completam întregul ansamblu cu decorațiuni, mobilier, electrocasnice și toate celelalte accesorii. Toate operațiunile se desfașoară sub controlul nostru complet și permanent. Suntem niște dictatori ai organizarii 🙂 În ceea ce-l privește pe client, cred că cel mai important este să aibă cât mai puține griji, să investească energie cât mai puțina în reamenajarea locuinței. Asa că ne bazăm pe sistemul nostru ca să bifăm cu succes această cerință.

De la idee la proiect finalizat

Care a fost cel mai dificil proiect realizat?
Ca să îți răspund standard: „toate proiectele au nenumărate provocări” :))  Bineînțeles că am întâlnit vreo câteva situații „de neuitat”. De exemplu, proiectul in care a trebuit sa includem o terasă exterioară în living, si sa transformam acoperisul intr-un spatiu de relaxare pentru lunile calde. A trebuit să gândim un sistem de incastrare a unei terase exterioare în sticlă – pe trei laturi plus acoperis – astfel încât această terasă să facă parte din living. Cerintele au fost stricte: iarna nu trebuie să tragă curentul, nu trebuie să fie frig, iar vara nu trebuie să fie prea cald având în vedere că avem avem o suprafață vitrată atât de mare.
Soluția a fost un proiect ingineresc în toată splendoarea lui, cu sticla tratată termic, cu un sistem de umbrire pe baza de panouri perforate care sa reduca substantial cantitatea de radiatie solara, dar care sa nu obtureze privelistea, și în același timp cu o tâmplărie atât de precis lucrată încât să nu șuiere vântul pe la urechile oaspeților. Am avut noroc de un client extrem de înțelegător si implicat în realizarea proiectului, o persoană caldă în general, care nu doar a cerut, dar ne-a și oferit sprijinul si intelegerea lui în implementarea acestei idei. Știu ce vrei să mă întrebi: da, suntem în continuare in relații foarte bune, uneori ne mai intalnim si revederea e de fiecare data o bucurie 🙂
Care sunt provocările meseriei de designer în România?
Noi ofertam clientului tot ce tine de decoratiuni, paturi, canapele, draperii, tapet, usi, mobilier etc. Este dificil sa faci atatea lucruri, dar atunci când lucrezi cu un sistem bine pus la punct, proiectele nu mai sunt atât de greu de realizat. Gradul de dificultate este dat asadar de numărul operațiunilor si de timpul in care trebuie sa fie ele gata.
Recunosc că ne bazăm mult pe furnizorii noștri, pe care i-am ales cu atenție și i-am filtrat de a lungul anilor. Ne putem baza pe un mobilist de încredere, care vizualizează soluțiile tehnice într-o clipă, execută mobila la timp și o montează exact în ziua promisă – uneori chiar la ora anunțată :).
Avem un șef de echipă care își stăpânește bine oamenii, în același timp își stăpânește emoțiile (lucru greu de facut cand ai atatea pe cap, lucrezi in zgomot si adesea sub presiune) și care este capabil să rezolve situațiile de pe șantier fără să sune de 700 de ori designer-ul. Lucram cu oameni placuti, atenti, si asta ne usureaza foarte mult munca si mentine un raport amiabil cu clientul.
Cât de dispuși sunt clienții să investească în ideile prezentate de un designer/arhitect?
Bugetul alocat proiectelor este din fericire tot mai mare, asa ca „the sky is the limit” 🙂 Se pare ca in ultima vreme ne bucuram de un trend crescator, clientii nostri sunt tot mai dispusi sa investeasca serios in contortul locuintei lor, asa ca si noi putem sa indraznim mai multe.
Provocarile apar atunci cand bugetul este insuficient, si trebuie sa gandesti cu grija la felul in care balansezi proiectul. Dupa atatia ani de design interior, imi pastrez parerea ca proiectele cu adevarat dificile sunt cele care au un buget limitat.
Important este că noi tratăm toți clienții noștri la fel, indiferent dacă au buget mare sau mic. Vrem să se mute între o casă frumoasă, foarte frumoasă, cea mai frumoasă – care ii reprezinte și de care să se bucure în fiecare moment.
Care sunt tendințele de amenajare pentru 2018?
„Eclectic cool” este la el acasă in 2018. Combinația a cât mai multor texturi, a materialelor noi, face ca orice suprafata sa devina un loc de joaca pentru designer. „Culoare” este cuvantul-cheie în 2018. Vom folosi culori îndrăznețe, vii, jucăușe, cu un mesaj puternic, aplicate pe texturi interesante, tactile.
Mai multe proiecte ale echipei SpotOnDesign găsiți aici.
Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci îți recomand și:

Share This Post!

9 Comments

  • Miss R decembrie 17, 2017 at 8:13 pm

    Si eu as apela la un designer de amenajari interioare! <3

  • Adn de Femeie decembrie 17, 2017 at 2:02 pm

    Da, clar este nevoie de o mana talentata pentru ati amenaja casa cu gust. Imi place mult portofoliul celor de la SpotOnDesign!

  • Vyo Vyoleta decembrie 17, 2017 at 11:41 am

    Imi plac aceste interviuri, putem descoperi cate ceva nou.

  • Aliceee Traveler decembrie 17, 2017 at 7:55 am

    Imi place mult electric cool, mi se pare ca aduce o stare de bine si ofera energie locatarilor, datorita culorilor puternice.

  • andra kat decembrie 17, 2017 at 7:38 am

    foarte misto realizarile
    as apela la un designer, dar nu complet, am si eu mii de idei :))

  • Oana decembrie 16, 2017 at 6:10 pm

    Mi-ar placea sa-mi aranjeze casa un designer.

  • Mihaela Curea decembrie 16, 2017 at 5:33 pm

    Eu sunt tare pasionata de acest domeniu, imi doresc sa am ocazia sa invat mai mult! Poate in 2018.

  • Luca Raluca decembrie 16, 2017 at 3:22 pm

    Ce interviu fain! Aceasta doamna pare o persoana extrem de talentata!

  • kleo decembrie 16, 2017 at 1:54 pm

    mi- ar fi destul de greu sa las pe cineva sa se ocupe de tot, sunt genul de persoana care trebuie sa isi lase amprenta insa nu in totalitate 😀 bineinteles acolo unde ma pricep