Organizarea într-o cameră Montessori poate fi o provocare. Nu mai ascunzi totul într-un dulap, ci lași totul la vedere. Nu pui lucrurile sus, pentru ca micuțul tău să nu le dărâme, ci lași la îndemână. Nu e deloc simplu, însă! D. merge la o grădiniță Montessori. Dar nu pentru că am fi fost obsedați de sistem, ci pentru că mi s-a părut cea mai apropiată abordare de stilul nostru de parenting. Nu vrem Montessori pentru că e la modă, ci pentru că ni se pare natural ca D. să ne ajute să punem masa, să-și ia singur jucăriile (de pus la loc mai rar, aici e un fail Montessori :)), dar ni-l asumăm și noi și grădinița), să-și aleagă singur hainele (spre exasperarea mea) sau să experimenteze lucruri noi de unul singur (cum ar fi să creeze povești cu jucăriile lui, atunci când le combină – de ex dinozauri cu roboți in a crazy battle – ceea ce mi se pare foarte tare). În această idee, iată un material care sper să vă ajute, dacă și voi adoptați același stil.
Spațiul de odihnă
Pe românește: patul. Cât mai simplu. Noi, de exemplu, am decis să cumpărăm două saltele, pe care le-am pus una peste alta. Este cel mai confortabil pat din casă. D. nu doarme în el, noi da. Și ne place. Pe pat are jucării, plușuri, iar motivele alese pentru lenjerie sunt simple, în culori pastelate, cu scene despre care discutăm: roboți, animale din pădure etc. Nepărat în apropiere o lumină de veghe. Ceva simpatic, care să-l bucure dacă se trezește noaptea speriat. Noi am mai luat și niște perne decorative, pentru ilustrații: avioane. Da, o altă etapă. Desenele sunt alb-negru, astfel cromatica zonei rămâne sub control.
Spațiul pentru activități
Activități. Ce cuvânt mare pentru acești oameni mici. Dar adevărul este că, dacă optați pentru acest stil educațional, activitățile vor ocupa mult timp. Pentru că ideea, în Montessori, este să-i oferi copilului posibilitatea de a-și alege activitatea preferată, de a se juca când și unde și cu ce își dorește. Desigur, joacă egal învățare. Rafturile mici sunt ideale. Lăzile, cutiile etajerele nu foarte greoaie. Tot ce înseamnă accesibilitate pentru ei. În locul unei biblioteci masive, mai degrabă puneți câteva etajere în care să expuneți cărțile preferate. Garantat că va funcționa. Inclusiv să strecurați pe acele rafturi câte o lectură pe care o preferați voi.
Depozitarea hainelor
Aici maestrul absolut este Diana Mihăilă. Sigur ați auzit de ea. Este professional organizer. Ba mai mult, chiar Master Organizer. Adică doar ce și-a brevetat propria metodă de organizare. Ea recomandă depozitarea hainelor în U sau L pe rafturi, ba chiar și niște combinații.
Alături de rafturi, câteva umerașe la îndemâna copilului, unde va avea hainele pentru a doua/treia zi, o ținută festivă sau orice îi face plăcere sunt variante care vă vor ajuta să faceți din îmbrăcat floare la ureche nu Misiune Imposibilă.
Dacă vreți mai multe tips&tricks vizavi de acest aspect, Diana organizează în septembrie MareaOrganizare2, un eveniment dedicat… organizării, evident. Această ediție este orientată către familii cu copii mici, deci e de noi. Detalii aici.
Depozitarea și organizarea jucăriilor
Cred că acesta este capitolul cel mai sensibil pentru orice părinte. Și cel mai dificil de gestionat. Indiferent de vârstă, copiii au jucării. Atunci când sunt pasiunea lor este LEGO, cu siguranță părinții au și mai mult de suferit. Știm cu toții că piesele alea mici prind viață și ni se aruncă sub tălpi și în alte locuri pentru a ne provoca durere.
Variante interesante de depozitare, care implică și organizare, mi se par cele de mai jos. Jucăriile sunt la îndemână, însă pot fi ascunse la nevoie în coșuri, lăzi, sub pat etc. Totul simplu, din puține mișcări, astfel încât și cel mic să fie încurajat să se organizeze. Pentru a se antrena în această activitate – de organizare – copii trebuie să fie atrași de simplitatea activității. Deci cutii, lădițe, coșuri, dar și mai puține jucării. Funcționează rotirea jucăriilor, iar când sunteți siguri că nu se mai joacă cu respectiva jucărie – donată. Pentru a face loc uneia noi.
Dacă vrei să vezi mai multe idei de depozitare pentru jucăriile copiilor, iată aici câteva: Ordine în camera copilului cu o simplă etajeră
2 Comments
[…] 5 idei de organizare pentru camere Montessori […]
[…] 5 idei de organizare pentru camere Montessori […]