De cele mai multe ori cei care au copii, dar mai ales cei care nu, au tendința de a pune semnul egal între camera copilului și sentimentul de dezordine mondială. Și pe bună dreptate. Copiii nu excelează în a păstra totul în ordine. Și, la urma urmei, nici nu trebuie. Cei mici trebuie să se bucure de joacă, iar copilăria să fie fun. Dar, totuși, există câteva trips & tricks care pot face ca organizarea, ordinea și distracția să nu se mai excludă. Ba mai mult, armonia să facă schimb cu haosul. Iată cum:
Organizarea spațiului
Pentru a face totul cât mai simplu, spațiul trebuie să fie bine organizat. Profită de fiecare colț, organizează pe verticală și pe orizontală. Rafturi, sertare, coșuri, o bancă pentru citit și pentru depozitat jucării – perfecte pentru a face ordine în câteva minute. În plus, o fereastră mereu va fi o atracție pentru cei mici.

Spațiu delimitat
…pentru joacă, pentru activități, pentru citit. Cu cât ai mai multe astfel de spații delimitate, cu atât mai ușor de păstrat în ordine. Când o activitate se termină, colțul este suficient de mic încât să fie pus totul la loc suficient de repede încât copilul să nu se plictisească. Până la urmă vrei și să învețe să fie ordonat, nu?

Explorează-i pasiunile
E mai ușor să-l convingi să pună totul la loc dacă înțelege unde este fiecare jucărie și poate avea oricând acces la ea. O variantă haioasă este să înlocuiești mânerele și butonii cu jucării preferate. Fiecare sertar va conține jucării asemănătoare noului buton – mașinuțe, dinozauri, piese LEGO etc.

Totul accesibil și nu prea organizat
E bună organizarea, dar să nu exagerăm. De exemplu, o etajeră precum cea de mai jos este perfectă pentru cei mici. Coșurile mari fac ca totul să fie mai ușor de pus la loc. Nu trebuie să fie sortate pe culori sau mărimi, e suficient să faci niște categorii mai largi.
Piece of art
Vei scăpa de grija pereților scrijeliți dacă îi oferi copilului posibilitatea de a se exprima de la început. Nu este complicat să dai un var din când în când. Ba chiar puteți să o faceți cu cei mici, va fi fun (și messy, dar mai ales distractiv). Dacă vi se pare prea mult e e mai jos, puteți încerca un perete-tablă, e la fel de eficient atât timp cât acoperă o suprafață generoasă.

Profită de orice spațiu
În camera copilului și în orice cameră din casă eficientizarea spațiului este esențială. Mai ales când apartamentele au, în medie, 65-70 metri părtrați. O variantă foarte bună când vorbim de camera copilului este să gândim spații de depozitare integrate. De exemplu, mai jos, depozitarea este și cadru de pat sau spațiu de joacă.

Folosește orice spațiu
…chiar și cel de sub ferestre care poate deveni o bibliotecă simpatică:

Organizare… cromatică în camera copilului
Folosirea culorilor neutre în amenajarea camerei copilului va schimba mult felul în care veți percepe camera, în ansamblu. Iar acest lucru înseamnă să puneți accente acolo unde vreți să atrageți atenția. De exemplu, unde e spațiul de lucru, puteți pune niște tablouri simpatice pe pereți. Iar sertarele să fie colorate, prelungind zona de joacă cu una de relaxare.
Tablourile trebuie însă să conțină imagini cu personaje preferate de cei mici pentru a rămâne interesante și a păstra joaca în zona de joacă. Așa că dacă băiețelul vostru preferă Avengers, atunci printați (e suficient) niște personaje preferate.

Organizarea trebuie să fie simplă
…la nivelul unui copil de simplă. Adică rafturi, coșuri, sisteme simple pentru depozitarea hainelor. Și cât mai intuitive.

Sper că imaginile și ideile de mai sus te vor inspira. Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci îți recomand și: Cât costă să amenajezi camera copilului în stil Montessori: 3 idei.
Foto: Pinterest, Adobe Images
1 Comment
[…] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sursa: DesignTherapy: […]