Începe școala! Ce bine, ar zice unii părinți. La noi nu e cazul, că n-am luat vacanță decît voluntar și grădinița Montessori e oricum un fel de ieșire zilnică la locul de joacă. Însă, pentru voi, părinți de copii care au nevoie de un birou, am pregătit un articol special. Cu birouri faine tare, atât de faine, că abia aștept să pregătesc unul și pentru D. (Sau ca să lucrez eu la el, sssht!). Nu vă faceți griji, am pregătit și pentru grădiniță și pentru clasa pregătătitoare și pentru clase primare, dar și pentru preadolescenți (toți părinții știu că în zilele noastre adolesecența începe pe la 6 ani :)), nu?). Iată-le!
Birou pentru copii de grădiniță
Pentru cei mai mici, birourile sunt de fapt niște extensii ale spațiilor de joacă, desigur. Un loc pentru desenat, pictat, făcut puzzle, eventual primele încercări de activități organizate. Nu putem vorbi de teme. De aceea, recomand un spațiu jucăuș, vesel, potrivit cu personalitatea și preferințele copilului. Roz, albastru, alb sau gri, cromatica este relevantă pentru cei care au sensibilitate la acest lucru. De asemenea, este nevoie de spații multe de depozitare – creioane, pensule, acuarele, hârtii, șabloane, materiale pentru arts&crafts etc. Cât mai la îndemână, dar nu prea până pe la 4-5 ani, când copilul începe să învețe să pună lucrurile la loc.
Birou pentru 5-7 ani
Adică pentru clasele mai mari de grădiniță, inclusiv mult discutata clasă 0. Preocupările se schimbă. Ca și nevoile. Așadar biroul dispune de mai mult spațiu, de mai puțin ejucării, de ceva mai multă organizare. Dar nu luați lucrurile prea în serios. Încă vorbim despre copilărie, joacă, despre distracție. Urmează vreo 12 ani de școală (cel puțin), deci să nu-i speriem!
Birou pentru 8-12 ani
Ne place sau nu, cel mai probabil copilul va avea de lucrat acasă. Teme. Proiecte. Păstrează însă ideea de distracție. Amenajează un colț doar al lui. Nu doar pragmatic. Ci care să îi potențeze creativitatea și imaginația. De exemplu, dacă îi place geografia, alege un decor în tema aceasta. Dacă preferă dinzaurii, știi ce ai de făcut. De la mici obiecte – suport de creioane, tapet, cărți – până la veioze, toate pot explora aceste laturi care-i fac pe copiii noștri unici.
Biroul copiilor voștri cum arată? Și, mai important, de unde vreți să-l cumpărați? Că aș reveni și cu sugestii pe acest segment, dar doar dacă aveți nevoie 😀
În altă ordine de idei, pentru mai multe sugestii vizavi de organizare, vă invit să citiți și: Idei de organizare pentru camera copilului
Foto main: Adobe Images