7 feluri prin care să combini educația Montessori și minimalismul

Kids Room - DesignTherapy

Montessori, minimalism, educație timpurie, life skills. Parentingul a devenit mult mai dificil pentru generația noastră, trebuie să recunoaștem. Încă purtăm moștenirea propriei educații, dar ne dorim ceva diferit pentru copiii noștri. Montessori este unul dintre sistemele cele mai apreciate de părinți datorită felului în care copiii interacționează cu mediul, însă o astfel de educație este aproape inutilă dacă nu aplici părți din sistem și acasă. Corespondentul în viața adultă poate fi minimalismul. Așa că iată câteva idei pentru a reuși să le aplici pe amândouă cu succes. 

Donează jucăriile

…care sunt surplus/nu-i plac/nu mai sunt interesante sau potrivite pentru vârsta lui sau chiar nu-ți plac ție. Cu siguranță a primit o mulțime de jucării complet diferite de concepțiile tale vizavi de jucării potrivite. Minimalism nu înseamnă austeritate însă cu siguranță poți renunța la o parte din jucării. Iar pe cele rămase le poți roti, astfel încât copilul să nu se plictisească de ele prea curând.  

Selectează materialele Montessori

Evident, cu cât a devenit mai populară această metodă, cu atât s-a înmulțit numărul de resurse. Asta nu înseamnă însă că trebuie să iei TOATE jucăriile, toate piesele de mobilier și tot ceea ce arată a Montessori. Am scris mai multe despre cum îți poți adapta casa la acest concept cu mobilier de la IKEA aici

Minimalism în garderobă

Aceeași idee a minimalismului revine și în cazul hainelor copilului. Cu siguranță are nevoie de haine potrivite pentru joacă, suficient de confortabile, cât mai simple. Păstrează-le pe cele din materiale naturale. Dacă este pasionat de costume, găsește-le un loc al lor, poate chiar parte din designul de ansamblu al camerei. Poți practica realizarea de garderobe capsulă atât în cazul adulților, cât și al copiilor.

Cei mici învață cum să combine, creativ, piesele de îmbrăcăminte, iar tu vei avea mai puține lucruri de aranjat. De asemenea, este important să lași totul la îndemâna copilului astfel încât acesta să se poată organiza singur și să învețe exact de ce are nevoie pentru a fi gata de joacă de exemplu.

O variantă simpatică, practică, pentru băieți Foto: Pinterest
…și o variantă mai pastelată, pentru fete. Foto: Pinterest

Explorează mediul

Atât stilul Montessori, cât și minimalismul încurajează explorarea spațiului și petrecerea a cât mai mult timp afară. Nu ai nevoie de jucării sau de instrumente suplimentare pentru asta. E suficient să te folosești de ce îți oferă natura. În casă, acest lucru se traduce prin lucrurile pe care le poți face cu copilul fără să fie nevoie de pregătiri suplimentare: coliere de paste, pictură cu buretele sau cu mâinile etc.

Lifeskills – minimalism și mod de joacă

Ce înseamnă acest lucru? Că activități obișnuite – măturat, aspirat, gătit, șters praful și multe alte astfel de activități sunt de fapt un mod de joacă. Faci totul în joacă, așa că nu mai ai nevoie de jucării pentru copil, iar copilul deprinde abilități care îi vor fi de folos în viață. Montessori și minimalism 2 în 1. 

minimalism
La IKEA găsești ustensile pentru gătit special concepute pentru cei mici Foto: Pexels.com

Folosește coșuri

Poate că sună ciudat, însă sunt preferate în ambele cazuri. Coșuri pentru jucării – sortarea este una dintre activitățile timpurii în Montessori – , coșuri pentru haine murdare de exemplu, coșuri pentru gunoi. Este bine să faceți curat cel puțin o dată pe săptămână, când ar trebui să scapați de surplusuri și gunoaie. Echivalentul termenului englezesc to de-clutter.

minimalism
Organizarea cu coșuri este simplă Foto: MyEveryMom.com

Spațiu pentru lucrările de artă ale copilului

Ok, știm cu toții că nu este vorba de opere de artă (mă rog, sunt cu siguranță excepții). Știm și că devenim sentimentali brusc și avem tendința ca până la vârsta de 5 ani a copilului să avem deja o cutie de amintiri de acest gen sau, mai rău, să fie peste tot expuse prin casă. Cu siguranță există o mulțime de premiere.

Dincolo de prima dată când a desenat un cerc, prima pictură, primul cerc din prima pictură, primul cerc din prima pictură făcută la grădiniță (lista poate continua, desigur, nu-i așa dragi părinți?), de fapt ar trebui să păstrezi premierele adevărate și acele lucruri care știi că îi vor face plăcere să le revadă când va fi un tânăr adult. 

minimalism
Dispunerea la vedere e semn de apreciere, dar și o modalitate iefină și
originală de a decora. Foto: Pexels.com

În loc de concluzie…

…minimalismul este un stil de viață care nu i se potrivește oricui, cu siguranță. Însă dacă reușești să-l adopți, vei vedea cât de multe aspecte ale vieții se simplifică. Dincolo însă de partea materială, Montessori și minimalismul vorbesc despre a fi prezent în propria poveste. Degeaba casa ta arată impecabil, totul este la locul lui și super-organizat, degeaba copilul tău dvorează caietele de activități. Mai important decât toate acestea mi se pare să fii prezent lângă copilul tău, indiferent dacă acest lucru implică joacă, activități casnice sau pur și simplu să vorbiți. 

Tu ce părere ai?

Share This Post!