E ultima duminică din an. Câteva zile și-i vom spune adio unui an ciudat, dificil, în care sunt sigură că toți ne-am văzut puși în situații în care nu credeam că ne vom găsi vreodată. A fost un an al schimbărilor. Deci să nu ne oprim aici. Mai sunt 12 lucruri pe care ar fi tare bine să le faci până la finalul anului. Unele sunt pentru casă, altele pentru tine.
Capitolul 1: liste
1.Fă o listă de cumpărături
Pentru finalul de an. Masa de Revelion, eventualele cadouri pe care nu ai apucat să le faci de Crăciun – e sezonul cadourilor, nu te crampona în a oferi totul până pe 25 decembrie.
2. Lista schimbărilor din casă
De exemplu, fă un inventar al lucrurilor ce trebuie schimbate: canapeaua care a început să se tocească. Pernele pe care nu le-ai mai schimbat de mai bine de 2 ani. Becurile care consumă prea mult. Masa din living care este prea mică pentru numărul de membri din familie. Biroul improvizat cu unul nou, mai potrivit pentru work from home etc.
Simplifică și planifică. Dacă vorbim de achiziții mari, care presupun un buget destul de mare, atunci încearcă să le planifici în funcție de importanța și necesitatea lor, gândindu-te la tot anul ce vine. Poate o mașină de spălat vase este mai utilă și o achiziție mai urgentă decât un upgrade la aspirator.
3. Lista obiceiurilor
Bune și… mai puțin bune. Trecem la liste puțin mai abstracte, orientate către sine. Adică fă o listă cu lucrurile pe care vrei să le schimbi la tine. Și lucrurile care îți plac. E vremea bilanțurilor, dar de data aceasta concentrează-te pe pași mici, simpli, ușor de parcurs. Dacă ai nevoie de ajutor în stabilirea obiectivelor îți recomand cartea Atomic Habits de James Clear. O găsești cam peste tot, la Libris costă 49 de lei și ajunge în maximum 48 de ore.
Capitolul 2: lucruri de care nu ai nevoie
4. Nu ai nevoie de…
- …punga cu pungi.
- 30 de ustensile de bucătărie, dintre care 20 sunt neatinse de mai bine de 2 ani.
- Umerașe de la curătătorie, deformate, stricate.
Sunt doar câteva exemple, dar ați înțeles ideea. Lucrurile pe care nu le mai folosești, care sunt uzate, deteriorate, păstrate cu gândul de a fi reparate, dar cărora nu le vine niciodată vremea… ar trebui să-și găsească altă casă. Chiar dacă altă casă înseamnă la gunoi.
Am mai scris despre asta aici (și e valabil și pentru 2021): 20 lucruri (din casă) la care să renunți pentru un 2020 hygge
5. … nici de relații care nu-ți aduc nimic bun
Sună ciudat? Deloc. La fel ca și lucrurile care nu-ți mai aduc bucurie, așa cum spune Marie Kondo, unii oameni trebuie să fie ținuți departe. Nu neapărat să-i îndepărtezi pe toți din viața ta, dar cu siguranță să nu te încarci de energia lor negativă de sărbători. Mai ales de sărbători adică.
Mie mi-a plăcut mult abordarea lui Mark Mason în Arta subtilă a nepăsării, o carte pe care am citit-o în a doua parte a anului. Dacă vrei să o citești – și-ți recomand cu căldură acest lucru – o găsești aici.
Capitolul 3: upgrade
6. Cumpără ceva nou
Când nu ai neapărat nevoie de ceva, poți face achiziții mai înțelepte. Nu te grăbești să iei prima veioza care-ți pică în mână. Sau primele perne. Caută ceva care să spark joy, că tot am amintit de Marie Kondo. Și care să fie pentru casă, pentru confortul spațiului în care trăiești. Poate fi un set de tacâmuri aurii. Pe care să nu-l uiți însă în sertar după ce ai strâns masa de Anul Nou. Poate fi o cuvertură nouă sau draperiile pe care tot ai amânat să le cumperi.
7. Lumânările, acel detaliu hygge
Da. Lumânările au ceva magic în ele. Ia-ți lumânări. Parfumate. Speciale. Tratează-le cu toată atenția. Lumina lor relaxează, parfumul binedispune. Nu le ignora. În plus, sunt un element de decor fantastic. Pregătesc un articol special vizavi de acest lucru, deci stay tuned.
8. Flori
Dap. Flori. Nu brad, nu aranjamente de Crăciun. Flori. Sunt perfecte pentru a crește buna-dispoziție și a-ți aduce un zâmbet pe buze. Fă-ți un abonament dacă mereu uiți de ele sau dacă nu vrei să te duci la piață pentru a le cumpăra. Poți să le comanzi – la Floria.ro ai parte de livrare în două ore de la confirmarea comenzii, în peste 100 de orașe din țară. Iar abonamente au cei de la Purple Flowers.
Capitolul 4: pentru tine
9. Citește
Nu știu cât de des citești. Și nici nu contează. Dar studiile arată că se produc schimbări uriașe în mindsetul nostru dacă citim zilnic măcar 2-3 pagini. Eu zic măcar 10. Sigur nu e imposibil. Dacă nu știi ce să citești, inspiră-te din topuri, din recomandările celor din jur, din listele personalităților.
Un punct bun de plecare e topul vânzărilor din acest an de la Libris.ro:
- Iarta-ma ca te-am iubit – Ela E.H.
- Arta manipularii – Kevin Dutton
- Baiatul cu pijamale in dungi – John Boyne
- Pacienta tacuta – Alex Michaelides
- 27 de pasi – Tibi Useriu
10. Ieși afară
Ia aer, respiră aer curat. Poate că nu-ți place să faci sport sau poate că nu-ți place să faci sport iarna. Dar ieși afară. Va fi și mai plăcut să intri în casă, la căldură, la o ceașcă de cafea sau un vin fiert, Netflix and whatever you love.
11. Fă-ți un cadou
Așa cum ziceam mai sus să faci un cadou casei tale, la fel ar trebui să-ți faci și ție unul. Ceva care să vizeze răsfățul tău. Și nu, nu ceva de îmbrăcat. Poate o bijuterie. Sau poate ceva care să vizeze îngrijirea ta: o cremă mai specială, un tratament pentru ten… și așa nu mai mergem la fel de des la salon.
În ultimul timp, eu am apelat la GETT’S, care a lansat recent un magazin online, ce conține peste 750 de produse pe care, normal, le-ai lua de la salon. Printre acestea se numără produse pentru îngrijirea tenului, părului, manichiură, inclusiv ustensile, de la branduri precum de la Kerastase, LOreal, Wella, Fudge, Skeyndor, IBD, ClubMan, Barber Mind, SEB Men, Keune, Diva Hair. Tot de pe shop poți cumpăra și o abonamente, vouchere sau gift cards, așa că sunt perfecte și pentru cadou. În plus, prețurile sunt excelente – pe verificate -, iar săptămânal găsești oferte în categoria GETT’S – Be Interesting, Be Stylish, Be GETT’S.
Mai jos, cea mai recentă comandă a mea, plasată seara și livrată a doua zi:
Capitolul 5: timp
12. Respiră
Ia-ți timp pentru tine. Pentru a simți. Și ce a fost bun și ce a fost mai puțin plăcut. Identifică și lasă emoțiile pe care le simți să fie. Acceptă-le și învață din ele. Apoi mergi mai departe.
Dacă e ceva ce ne-a învățat 2020 atunci acest lucru este că schimbarea poate apărea oricând. Oricând. Depinde de noi să ne adaptăm mai rapid, mai bine, mai… fill in the blanks. Fă-ți un moodboard care să exprime ceea ce ai trăit anul acesta și un altul care să ilustreze ce aștepți de la anul ce vine.
Hai să ne luăm deci rămas-bun cum se cuvine de la 2020 și să-l primim cu brațele deschise pe 2021!
Foto: Adobe Images, Arhiva personală, Pinterest
1 Comment
[…] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sursa: DesignTherapy: […]