5 destinații surprinzătoare din Europa, perfecte pentru Crăciun

Noi de Crăciun stăm acasă. Vă zic de la început, ca să nu existe dubii. Ne place să avem bradul nostru, să desfacem cadourile în pijamale, pe jos, cu o cană de cafea aburindă lângă. Dar în preajma Crăciunului ne-ar plăcea să plecăm într-o vacanță. Așa că m-am bucurat să găsesc câteva sugestii. Cel mai sigur le vom putea pune în aplicare după aceste sărbători, dar nu se știe cine mai are nevoie de inspirație, așa că am zis că nu strică să vă povestesc despre ele:

Tromsø, Norway

Unde poate fi iarna mai în formă decât la cercul polar arctic? Îmbrăcat în întuneric pe tot parcursul iernii, orașul insular Tromsø se arată în toată splendoarea când vine luna decembrie. Nu știam despre acest oral, dar am aflat de el de la momondo.ro. Aici ai ocazia să vezi luminile nordice care împânzesc cerul, cunoscute sub numele de aurora boreală. Poți ajunge la Tromsø aterizând mai întâi la Oslo, capitala norvegiană către care găsești zbor direct din București, cu un cost aproximativ de 130 de euro în perioada 20-27 decembrie.

Küssnacht, Elveția

Deși Moș Crăciun este așteptat și primit în toate colțurile lumii cu brațele deschise, nu același lucru se poate spune că se întâmplă în orășelul Küssnacht, aflat pe malul nordic al Lacului Lucerne, lângă Zürich. Aici, localnicii se trezesc dis-de-dimineață pe 5 decembrie ca să îl vâneze pe bătrânul bărbos cu sacul plin de cadouri. Evenimentul, numit „Klausjagen” adică „La vânătoare de Moși”, se numără printre cele mai vechi sărbători de Crăciun din Europa, cu o tradiție încă din Evul Mediu, când comunitățile păgâne încercau să alunge spiritele rele cu explozii zgomotoase. Într-un final, a fost interzis în 1700, dar doar pentru a fi reintrodus un secol mai târziu, sub o nouă formă creștină, de data asta avându-l ca țintă directă pe Moș Nicolae.

Parada are loc în ajun de Moș Nicolae și e compusă din 180 de suflători din corn, 200 de oameni înarmați cu puști, mitre gigantice arhierești luminate cu lumânări asemănătoare cu vitraliile de biserică și 700 de percuționiști care sună din clopote, toți căutându-l și vânându-l pe Moșul cel rebel și cei patru spiriduși negri. În călătoria cu avionul din București la Zürich, ia în calcul un cost mediu de 197 de euro pentru un zbor în perioada Crăciunului.

Castleton, Marea Britanie

Dacă vrei să scapi de aglomerația din decembrie, de alergatul după cadouri prin magazinele înțesate de întârziați, de curățeniile post-petrecere și de muncile frământatului de aluat, îți sugerăm să te ascunzi într-un orășel fermecător din inima Angliei. Cele patru peșteri cuprinse între granițele orașului Castleton pun umărul la crearea atmosferei de Crăciun. La Peak Cavern, de exemplu, colindele cântate la lumina lumânării sunt tradiție, alături de compania cănilor cu vin fiert și a plăcintelor cu carne tocată. Cel mai apropiat oraș pentru zbor este Manchester, pentru care costul mediu al unui bilet de avion cu plecare din București este de 219 euro.

Provence, Franța

Vremea rece și nasul roșu n-au nicio șansă să le astâmpere francezilor bucuria de a trăi sau „la joie de vivre”. Masa de Crăciun include șapte feluri ușoare de mâncare, simbolizând cele șapte dureri ale Fecioarei Maria, servite alături de 13 rulouri de pâine, urmate de 13 deserturi. Numărul 13 reprezintă Ultima Cină a lui Iisus cu cei 12 apostoli. Ca să ajungi aici, caută un zbor spre cel mai mare oraș din regiune, Marsilia, și așteaptă-te la un cost aproximativ de 145 de euro pentru o călătorie dus-întors.

Tallinn, Estonia

Vechiul centru al orașului Tallinn, cu ale sale acoperișuri colorate, pare că a înghețat între granițele Evului Mediu, sculptat în arhitectură baroc. Se spune că Tallinn a fost gazda primului brad de Crăciun instalat pe străzile unui oraș european. Legenda spune că în 1441 Frăția Capetelor Negre, o asociație a negustorilor germani celibatari, a înălțat primul brad în piața primăriei, începând să cânte și să danseze în jurul acestuia. Deși frăția a dispărut, câteva lucruri încă se păstrează, printre care sărbătorirea Crăciunului, an de an, în jurul bradului, într-una dintre cele mai mari piețe de Crăciun din Europa. Pregătește-te pentru o călătorie, într-adevăr, mai lungă spre Estonia și la un cost mediu de 223 de euro pentru un zbor dus-întors.

Voi unde ați vrea să plecați de Crăciun?

Share This Post!