Motiv de socializare, de pauză sau de răsfăț, cafeaua se află în topul celor mai populare băuturi consumate în întreaga lume, fapt pentru care nu putea să nu aibă o zi dedicată. Astfel, începând cu anul 2015, pe data de 1 octombrie sărbătorim anual Ziua Internațională a Cafelei. Eu prefer cafeaua de specialitate, cu lapte de migdale neîndulcit. Soțul meu un espresso strașnic. Simplu. Scurt. De fiecare dată când ies în oraș cu prienele, fiecare comandă alt tip de cafea. Așa că, de Ziua Cafelei, iată top șase băuturi pe bază de cafea, celebre în toată lumea, pe care le poți încerca.
Espresso, spune foodpanda, platforma care a și realizat acest top, reprezintă cafeaua în forma ei cea mai simplă, dar pe atât de intensă, ceea ce o face perfectă ca bază pentru prepararea altor tipuri de băuturi, precum caffe latte, cappuccino, americano sau macchiato.
Numele provine chiar de la perioada scurtă necesară preparării lui, fiind inventat în Italia de către un angajator căruia i se păreau prea lungi pauzele de cafea ale angajaților lui și a căutat o metodă de a scurta timpul pregătirii acesteia. Astfel, a luat naștere espresso a cărui popularitate va crește semnificativ la începutul secolului XX, devenind astăzi una dintre cele mai apreciate băuturi din lume. Poți savura un espresso din cafea proaspăt prăjită de la Fabrica de cafea din București.
Latte, my love
Pregătită din espresso și cremă de lapte, caffe latte și-a câștigat locul în topul celor mai apreciate băuturi pe bază de cafea, mai ales în ultimele decenii ale secolului trecut. Deși originile sale se regăsesc tot în Italia, se pare că versiunea apropiată celei pe care o cunoaștem astăzi a luat naștere în Statele Unite ale Americii, datorită americanilor care considerau cappuccino-ul prea tare, adăugând un surplus de lapte. Dacă ești din Cluj-Napoca, poți încerca latte-ul pregătit de Meron, livrat prin foodpanda, desigur.
Capuccino, o combinație ușoară, pentru după-amiază
Băutură tradițională italienească, cappuccino are o istorie pe măsura celebrității sale. Se spune că denumirea acestuia face referire la culoarea veșmintelor cu glugă purtate de călugării din Ordinul Capucini, maro-deschis asemănătoare amestecului de cafea și lapte. Totodată, cappuccio înseamnă glugă în limba italiană. Varianta pe care o cunoaștem astăzi a fost inventată în Italia, la începutul secolului XX, facilitată de apariția espressoarelor de cafea. Te poți bucura de un cappuccino savuros de la cafeneaua Orygyns Speciality Coffee.
Preparată dintr-un espresso și o cantitate foarte mică de spumă de lapte, macchiato este tot o băutură specifică Italiei. De altfel și numele său indică acest lucru, în traducere din italiană, macchiato însemnând pătat. Se pare că cei care preparau cafeaua la începutul secolului trecut, l-au denumit așa în încercarea de a-l diferenția de espresso-ul servit simplu, acesta având în componența sa și o „pată” de lapte. Dacă ești din Cluj-Napoca îl poți încerca de la Coffee Cup.
Americano, my second love
Caffe Americano a fost denumită așa tot de către italieni după modul în care soldații americani obișnuiau să-și bea cafeaua în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, diluând espresso-ul cu o cantitate de apă fierbinte fie pentru a o duce mai aproape de gustul cu care erau familiarizați, fie pentru a mări cantitatea ei într-o vreme în care multe dintre alimente erau raționalizate. Rețeta s-a răspândit rapid în cafenelele italienești care îi serveau pe aceștia, fiind denumită Americano. Astăzi, poți comanda o caffe americano, perfectă pentru orice moment al zilei, de la Manufaktura din București. Eu am descoperit-o acum mulți ani la Starbucks.
Unde am băut cea mai bună cafea în București
Foodpanda mai trece în topul despre care vă povesteam grecescul frappe, care însă mie nu mi-a plăcut niciodată. Dacă tot e vorba de cafea rece, prefer un cold brew (vezi mai jos), la vecinii de la Boiler. De altfel, pe ei îi recomand pentru un scurt popas în zona Muncii, și mă bucur că există cafea de specialitate – și un business condus de niște oameni tare faini – și în alte locuri, nu doar în zonele ultracentrale.
O cafea excelentă am băut și la Bread and Butter, pe Calea Victoriei, despre care am mai vorbit aici. În zona Dorobanți, la Two Minutes cafeaua e perfectă mai ales când vine alături de o felie de chec cu matcha. Narcoffee are cafea excelentă, dar și un mic dejun delicios, așa că, dacă ești pe MAgheru, merită să faci o oprire. La Charles de Gaulle, vizavi de intrarea în Herăstrău este BOB, care are o cafea bună tare și o atmosferă hipsterească tare simpatică.
N-am ajuns încă la Urbarn, Sonder și la Emozia, despre care am auzit numai lucruri bune. Soon, sper! Sau, mai bine, le caut pe foodpanda, să văd dacă și livrează!
Voi (de) unde vă beți cafeaua?
Foto: Adobe Images, Boiler Coffee Shop
1 Comment
[…] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sursa: DesignTherapy: […]