Dacă (și) voi vreți la schi, 7 destinații last minute accesibile

Noi nu suntem niște împătimiți ai schiului. Dar anul acesta am decis să mergem. D. e suficient de mare și a început să-i placă zăpada. Avem prieteni care iubesc schiul, la rândul lor au copii, așa că iată cum vom deveni și noi fani. Prin urmare, dacă aveți de gând să plecați la schi, iată 7 destinații accesibile, pe care le puteți rezerva last minute, căci sezonul a început deja, dar care sunt și accesibile, în cazul în care nu vreți să mergeți în Elveția, Austria sau Franța, unde prețurile sunt destul de mari. 

Da, există alternative cu buget redus în destinații vecine, cu nimic mai prejos decât cele din Europa de Vest. onform specialiștilor momondo.ro, aici poți găsi aproape totul accesibil, de la permisul pentru pârtie, la echipament, hotel, mâncare și băutură. Și iată propunerile cu care sunt eu de acord, vă voi spune și unde mergem noi.

  1. Poiana Brașov, România

Pentru stațiunea din inima Transilvaniei turiștii din diverse colțuri ale lumii încep să se cam bată pentru a prinde un loc. Este o destinație scumpă, dar totuși accesibilă. Pârtiile sunt frumoase, atmosfera plăcută. Anul trecut am fost în Poiană chiar în ziua de Crăciun și pârtiile erau pline. Există și suficiente opțiuni pentru masă, plimbare, distracție, iar Brașovul, unul dintre orașele mele de suflet, e la doar câteva minute distanță. Marele inconvenient…. traficul.

  1. Kopaonik, Serbia

Cele 200 de zile însorite pe an i-au adus muntelui Kopaonik pseudonimul de „muntele soarelui”. Stațiunea cu același nume are 70 de km de pârtii. Tot acesta e cel mai întins lanț muntos al Serbiei și un loc unde nu o să se plictisească nimeni – nici cei care abia învață să încalțe clăparii, nici cel care schiază de la doi ani și jumătate. Pentru copii, există un centru special de schi, echipat cu tot ce-i trebuie, inclusiv bandă rulantă și carusel. Cei cu energia ridicată pot schia și noaptea, pe Malo Jazero, pârtia luminată artificial. În Kopaonik telecabina este încălzită, cu o capacitate de șase persoane. Ca să ajungi aici, ia mai întâi un zbor spre Belgrad.

  1. Spindleruv Mlyn, Republica Cehă

Cuibărită într-unul dintre vârfurile înzăpezite ale celui mai întins lanț muntos din Republica Cehă, Krkonoše („Munții Giganți”),  se află Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru stațiuni din ținut. Nu doar că prețurile aici sunt mici, dar te așteaptă minuni de sezon: de la pârtii pentru copii, spații aproape virgine pentru a practica schi de fond și parcuri ticsite cu zăpadă, până la împrejurimile Parcului Național, atât de frumos încât a fost clasificat de UNESCO drept rezervație a biosferei. Pentru o experiență mai excentrică, află că Berăria Novosad oferă un tratament de spa cel puțin neobișnuit: scăldatul în băi de bere.

  1. Jahorina, Bosnia și Herzegovina

Fiecare centimetru de pârtie este din cale-afară de îngrijit, iar la poalele acestora, se află un mic și fermecător orășel, încărcat de cabane tradiționale și presărat la fiecare pas cu brazi înzăpeziți. La numai o aruncătură de băț de Sarajevo, această destinație balcanică indulgentă cu portofelele este încă și mai recunoscută pentru așa numitele „après-party”, petreceri care își fac debutul după ce pârtia iese din scenă.

5. Jasna, Slovacia

Jasna este unul din secretele prețioase și bine păstrate ale Slovaciei. Vârful Chopok îi ispitește pe profesioniști cu o pantă aproape verticală de 1000 m, luminată și pe timp de noapte, și nenumărate zone unde să-și tot facă de cap plăcile de snowboard. Află când este mai ieftin să zbori către Bratislava.

6. Bansko, Bulgaria

Această stațiune recent modernizată e pe poziții fruntașe în topurile iubitorilor de zăpadă. Bansko este cât se poate de prietenoasă cu începătorii, însă nu are numai pârtii cuminți. Cea mai mare stațiune de iarnă a Bulgariei poate deveni, pe alocuri, nițel aglomerată la coada de la telecabine, dar poți oricând să te cazezi la înălțime, să te odihnești și să comanzi un mic dejun, înainte să-ți pui clăparii. Noi aici vom merge, pot confirma ofertele accesibile. Am găsit un apartament la unul dintre hotelurile de lângă zona pârtiilor pe care l-am închiriat rezonabil pentru 3 nopți, într-o perioadă de vârf. E un drum destul de lung de la București, cam 7 ore. Există însă și varianta de a ajunge în maximum două ore de condus dacă zbori la Sofia. 

7. Popova Sapka, Macedoina

Chiar dacă anul acesta am ales o destinație mai safe să zic așa, vizitată de cunoscuți și destul de aproape de noi, pentru anul viitor ne gândim serios să mergem în Macedonia. Devansând fără discuții cele mai multe stațiuni din Europa de Est, resortul Popova Sapka se cuibărește undeva între vârfurile blânde ale Munților Dinarici. Orașul liniștit din calea-afară, îmbrăcat în alb și în străzi goale, într-o stare de perpetuă moțăială, sunt exact ce ne dorim pentru vacanța de iarnă. În plus, o atracție inedită este plimbarea cu plugul. Este prima și singura organizată, până acum, în Europa. Ca să ajungem acolo, probabil vom zbura la Skopje, pe care oricum abia așteptăm să-l vizităm.

Voi unde vă faceți vacanța de iarnă?

Share This Post!