Dacă deschizi acum frigiderul, câtă mâncare din el va ajunge la gunoi? Dacă deschizi acum dulapul, câte haine sunt purtate o dată pe an sau nici atât? Dacă te duci să te speli pe dinți, de câte ori lași apa să curgă în timp ce te periezi? Românii aruncă aproximativ o treime din mâncare zilnic. Suntem pe locul 9 în Europa. Știu că în bula noastră pare că totul este ok, dar de când am devenit părinți, recunosc că privesc cu alți ochi treaba asta cu planeta, sustenabilitatea, reciclarea, economia de alimente. Dacă și tu simți că este cazul să facem ceva acum, cât de mic, pentru o viață mai bună, fie și să nu mai folosim un pai de plastic, atunci trebuie să citești mai departe.
Cum am ajuns să vă povestesc despre #foodwaste și sustenabilitate? Chiar înainte de Ziua Mediului, IKEA a organizat un mic workshop de gătit. Inițial nu știam despre ce este vorba, dar de obicei evenimentele IKEA au un twist, așa că l-am luat pe D. și hai la Mazilique Studio. Mazilique pe care o iubim, desigur. Mica noastră aventură de gătit a înceut însă cu ceva foarte serios: ce facem cu resturile de mâncare, că, ghici ce, ZILNIC, se aruncă în România 6 tone de mâncare. 6!
Cum faci economie la mâncare
- În primul rând, te duci la cumpărături cu lista în brațe. Listă pe care o faci uitându-te în frigider/cămară etc, înțelegi, nu flămând, în metrou, în drum spre supermarket etc.
- Ori de câte ori am făcut o listă, recunosc, nu m-am ținut de ea 100%. Mereu am mai pus ceva. Este ok să iei și ceva impulsiv. Eu una nu rezist la fructe care arată bine. Dar acel ceva trebuie să reprezinte sub 10% din coșul tău de cumpărături.
- Încearcă să estimezi cât consumi între două vizite la supermarket. Dacă ai luat 4 legături de ceapă verde și ai mâncat două, there you go, știi câte ai de luat data viitoare.
- În al doilea rând, refolosești ce rămâne. De exemplu, am învățat de la Mazi că toate resturile de legume se transformă în chutney-uri sau murături, iar ierburile aromatice – în sosuri și pestouri. Da, inclusiv cozile, nu doar frunzele.
- Folosim, cumpărăm mai ales produse de sezon, congelăm supele dacă ne iese o cantitate prea mare. Și tot așa.
Sustenabilitate în familie
Ca o paranteză, am vrut să-l iau pe D. cu mine la acest eveniment tocmai pentru a afla și de la alții cât de important este să folosești cu grijă resursele. Și să gătești acasă. Nu, nu e niciodată prea devreme să înveți ce înseamnă sustenabilitate. Am făcut echipă cu Mihai Toader Paști de la EFdeN, un proiect pe care îl iubesc – vă amintiți casa solară, nu? D. a gătit cot la cot cu noi, ba chiar a spălat și vasele, după care a așteptat cuminte mâncarea.
Vă arăt pe Facebook mai multe întâmplări de la workshopul cu pricina.
Cum protejezi mediul
- Aici intervine voința, aș spune eu. De exemplu, ÎNCERCĂM să separăm plasticul de gunoiul menajer.
- Nu am mai cumpărat paie de plastic pentru D. (care consumă o mulțime), ci de hârtie/bambus etc. Avem un pai de plastic refolosibil. O facem cu succes.
- Încercăm să evităm pungile de plastic când mergem la cumpărături. Am mereu în geantă o sacoșă de la IKEA, pe aceasta.E perfectă pentru cumpărături last minute și încape chiar și într-un plic. Yep, o țin și acolo. Uneori, la câte un magazin, zic că nu vreau sacoșa, ca încerc să slavez planeta. Mereu am primit zâmbete înapoi. Dar nu glumeam, jur! Simplu fapt că pronunți aceste cuvinte ar trebui să ducă la o conștientizare a problemelor care ne înconjoară. Și are efect. La Mega mic nici nu mă mai întreabă vânzătorul, îmi zice direct: salvăm planeta?
- Avem caserole. Multe. Le folosim cu succes. Inclusiv pentru a lua mâncare la serviciu. Sub nicio formă nu mai folosim caserole din plastic, de unică folosință. De exemplu, folosim de la IKEA caserolele din gama 365+, fără bisfenol A. Preferata mea este aceasta. Da, este foarte bine compartimentată, ceea ce o face ideală și pentru a păstra resturile de mâncare (nu amesteci sosurile cu carnea de exemplu), dar și pentru pachetul de la serviciu.
- Mergem pe jos. Cu autobuzul. Cu bicicleta. Când se poate, desigur. Uneori e îngrozitor de greu.
- Stingem luminile prin casă. Mult mai conștient.
Ce mai face IKEA pentru sustenabilitate
Abia aștept draperiile care îți purifică aerul din casă. Teoretic, se vor lansa în februarie 2020. Nu mai e mult. Acestea conțin particule de titan și siliciu, ce sunt activate de razele UV de la soare. E un început.
Colecția din paie reciclate, care se va lansa în această toamnă (și care a creat o mulțime de locuri de muncă în India, ceea ce este mai mult decât binevenit):
Colecția MUSSELBLOMMA – realizată parțial din plastic recuperat, care provine din Marea Mediterană. Lansarea pe piețele selectate va avea loc în 2019.
Anul trecut, la Democratic Design Days, a fost anunțată colaborarea cu Little Sun. Așa a apărut SAMMANLÄNKAD. Ambiția din spatele colecției este de a oferi instrumente pentru viața de zi cu zi, acolo unde energia regenerabilă contribuie la o viață mai bună și independentă.