Ce înseamnă pentru tine… ciocolata?

Lifestyle Therapy - DesignTherapy

ciocolată

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud ciocolată în mintea mea sună clinketul acela de jackpot și deja simt cum îmi plouă în gură. Asta pe scurt. Dar nu atât ciocolata în sine îmi creează aceste stări, ci mai degrabă derivatele acesteia. Lava cake, clătite cu ciocolată, tort cu ciocolată și oh, da, ciocolată de casă. Doar câteva dintre ele aici, că mai trebuie și să muncesc azi. Dar știți de ce v-am vorbit de ciocolată?

Ce nu știai (poate) despre ciocolată

Ciocolata este cunoscută pentru istoria sa lungă și în continuă schimbare care se întinde pe aproape patru mii de ani. Începuturile sale sunt legate de cultura arborelui de cacao cultivat în America Latină și de Cristofor Columb care a adus pentru prima dată boabele de cacao în Europa, unde la vremea respectivă nu s-au bucurat de prea mare succes. Peste câțiva ani, conchistadorul Hernando Cortez descoperă băutura preparată din boabe de cacao pe care conducătorul aztecilor, Montezuma, obișnuia să o bea zilnic.

Pentru că spaniolilor li s-a părut prea amar gustul ei, au adăugat trestie de zahăr și vanilie, devenind o băutură foarte apreciată în rândul nobilimii, și al cărei secret a fost păstrat timp de un secol. Ulterior, aceasta s-a răspândit în Franța și Marea Britanie unde a fascinat aristocrația. Secolul al XIX-lea a fost decisiv în istoria ciocolatei, pentru că s-a inventat presa de cacao care a făcut-o accesibilă tuturor. Tot atunci, o companie engleză a produs prima ciocolată solidă. În România, prima fabrică de ciocolată a fost înființată în anul 1930.  

Preferata mea este…

Cred că prima rețetă pe care am învățat-o a fost ciocolată de casă. Făcea bunica mea o ciocolată buuună, din lapte praf, cu cacao și unt, și trebuia să înveți meșteșugul siropului de zahăr că altfel nu ieșea ciocolata. Să oprești focul la timpul potrivit, să citești din ochi cantitățile și să pui neapărat nucă un pic rumenită la cuptor. Ah, că bună era! Am tot făcut ciocolată, după ce bunica nu a mai fost, și mereu a ieșit delicioasă, dar parcă nu mai are chiar gustul acela… O fi fost gustul copilăriei fericite… 

Aaaaanyway, chiar și acum găsesc ciocolata de casă irezistibilă, iar în ultimii 10-12 ani am dezvoltat o pasiune periculoasă pentru lava cake. Oh, da, iar când găsesc una bună, comand și comand și comand. Da, de aia merg la sală, m-ați prins. Îmi place – la nebunie – să mănânc. (Apropo, aștept sugestii cu locuri cu lava cake fenomenal).

ciocolată

Ce fel de ciocolată mănânci tu?

Well, un desert atât de iubit precum ciocolata trebuia să aibă și o zi a lui, așa că, în fiecare an, pe 7 iulie, sărbătorim ciocolata. Prilej cu care am aflat de la foodpanda.ro, că în topul celor mai comandate deserturi pe bază de ciocolată se numără: mini pancakes-urile cu cremă de ciocolată, tortul cu ciocolată făcut în casă, urmate de sufleul de ciocolată, salamul de biscuiți cu ciocolată și ciocolata de casă cu goji.

În topul orașelor în care se comandă cele mai multe deserturi, și în special cele pe bază de ciocolată se numără: București (35,5%), urmat de Brașov (31%) și Sibiu (13,5%). Prețul mediu la nivel național pe care îl plătesc clienții pentru un astfel de desert este de peste 40 lei.

Din datele furnizate de companie, cele mai multe deserturi sunt comandate în a doua jumătate a săptămânii, vârful de comenzi fiind atins joia. De asemenea, cei mai mulți dintre clienți aleg să comande desert pentru cină, în jurul orei 19:00.

Potrivit companiei, din totalul restaurantelor din București și din țară listate pe platforma foodpanda, circa 7% livrează exclusiv deserturi, numai în ultima lună numărul acestora dublându-se. Deci, să comandăm!

Share This Post!