Sport, alimentație sau echilibru: ce înseamnă viața sănătoasă pentru tine?

Lifestyle Therapy - DesignTherapy

viață sănătoasă

Când ești tânăr (gen până în 30 de ani), conceptul de viață sănătoasă este de multe ori prea puțin important pentru a-i acorda atenție. Vei trăi veșnic, nu vei avea niciodată riduri, vei putea petrece zile și nopți în șir la job, în club și nu vei avea nevoie de vacanțe, sport sau diete pentru că oricum totul este perfect. Apoi vine trezirea! Mai ales dacă mai ai și copii și realizezi cât de important este un stil de viață echilibrat. Mai jos câteva idei despre ce înseamnă acest lucru cu adevărat pentru români, dar și ce rezoluții și-au propus aceștia pentru 2019. Mă includ printre ei parțial – sport și mai puțin zahăr, clar!

Vegis.ro a demarat la începutul anului 2019 un sondaj prin care își dorește să sublinieze importanța tot mai mare pe care o acordă românii unui stil de viață sănătos. 87% consideră că produsele naturiste contribuie la o stare mai bună de sănătate. Peste 84% din români asociază un stil de viață sănătos cu alimentația echilibrată. De asemenea, sportul și mișcarea în aer liber completează ideea de viață sănătoasă pentru 70%, în timp ce jumătate dintre răspunsuri au menționat echilibrul viață personală –viață profesională.

“Lista neagră” pentru 2019 

Întrebați despre schimbările pe care doresc să le facă în alimentație în acest an, 44% au precizat că își doresc să consume mai multe cereale naturale, fără adaos de zahăr (fulgi de ovăz, hrișcă etc), 40% să introducă în dietă suplimente naturale (spirulină, turmeric etc), în timp ce mai mult de o treime vor să adauge pe lista alimentelor mai multe produse apicole și semințe (in, cânepă etc).

De altfel, acestea sunt și alimentele naturiste consumate cel mai des, la care se adaugă ceaiurile, consumate de 67% din cei care au răspuns la sondajul Vegis.ro. Printre alimentele care au fost de asemenea introduse în dietă se numără uleiul de cocos (15%), înlocuitori ai zahărului rafinat (14%), produse fără gluten (6,8%) și Miere de Manuka (5%). Totodată, 48% consumă regulat suplimente de vitamine și minerale, care îi ajută să își mențină energia și imunitatea la cote optime.

Zahărul este alimentul pe care vor să îl reducă în alimentație 70% dintre respondenți. Alături de acesta, în topul alimentelor pe care doresc să le elimine, românii au pus grăsimile trans (55%), aditivii alimentari (51%), dar și sarea (26%). 47% dintre respondenți declară că vor să renunțe la carne și la mezeluri, iar un procent similar la lactoză și produse din lapte.

Produsele naturiste și slăbitul 

36% dintre respondenți consideră că produsele naturiste ajută la slăbit, în timp ce 82% sunt de acord că acestea sunt mai sănătoase și contribuie la o stare mai bună sănătate (88%). Doar 5% declară că nu știu ce ar trebui să facă pentru a duce un stil de viață sănătos, iar 43% consideră că a trăi sănătos este o misiune dificilă.

Bugetul alocat lunar pentru menținerea unui stil de viață sănătos variază între câteva zeci de lei, pentru 15% dintre respondenți și ajunge până la câteva sute de lei. În timp ce 23% declără că investesc peste 500 lei lunar pentru alimentație și activități sănătoase, 44% alocă între 100 si 300 lei.

Sondajul Vegis.ro a fost realizat online în perioada ianuarie – februarie 2019 și conține răpunsurile a 537 persoane.

Share This Post!