Nu e un secret că îmi place cafeaua. Pardon. Ador cafeaua. Îmi place cea de specialitate, proaspăt prăjită, după nevoile și gusturile mele. Îmi place cafeaua din Costa Rica și îmi place și cea din Ethiopia. Da, știu, sunt opuse. Dar tot îmi plac. Iar când plec în locuri mai puțin cunoscute și nu reușesc să dau de o cafea bună, mereu mă duc la Starbucks. Da, știu, veți zice că e mainstream. Poate, dar gustul cafelei de la ei e mereu familiar. Și știu sigur că dacă vreau un latte blonde roast grande cu un extra shot de expresso și lapte fără lactoză, nu se va uita nimeni ciudat la mine. Tocmai de aceea, ia să vedeți ce mituri demontează barista Starbucks.
Pentru a vă ajuta să alegeți ceașca perfectă de fiecare dată, barista Starbucks demontează cele mai întâlnite mituri despre gradul de prăjire. De la diferențele de aromă, la propria filosofie Starbucks în legătură cu prăjirea, iată adevărul!
MIT: Cafelele din categoria Dark au un gust ars
Cafelele Dark au timp mai mare de prăjire, iar dacă acest proces nu este abordat conform celor mai înalte standarde, poate rezulta într-o cafea cu gust intens amărui, și chiar de fum. Însă realizată corect, așa cum se întâmplă la Starbucks, acest grad de prăjire produce o cafea cu aciditate scăzută, note intense de ciocolată și caramel și consistență ridicată”, explică Răzvan, campion Starbucks Barista 2018.
MIT Standard – medium roast
„Filosofia Starbucks se bazează pe evidențierea caracterului de origine, dezvoltând cafelele individual, pentru a obține un profil aromatic și gustativ echilibrat. Gradul de prăjire este astfel ales în funcție de specificul boabelor de cafea pentru că fiecare dintre acestea necesită un profil unic de prăjire pentru a-și îndeplini propria balanță de arome, aciditate, corp sau note. Depinde foarte mult și de fiecare din noi să experimentăm și să gustăm cât mai multe tipuri de cafele și să ne construim propriile gusturi”, continuă Răzvan.
MIT Prăjirea ușoară = mai puțină cofeină
„Fals. Gradul de cofeină diferă foarte puțin între Dark și Blonde roast, în favoarea prăjirii ușoare tocmai pentru că boabele sunt prăjite mai puțin”, spune Adi, barista Starbucks.
MIT Cafeaua Starbucks Blonde roast are mai puține calorii
„Într-un fel. Gustul dulce natural al cafelei cu prăjire ușoară îi determină pe cei care aleg acest tip de băutură pe bază de espresso să adauge mai puțini îndulcitori (sirop, arome, zahăr). Aromele dulci ale Blonde roast sunt suficiente”, explică Adi.
Blonde roast & Dark roast – cum le diferențiezi
Gradul de prăjire ușor determină boabe mai deschise la culoare, cu aciditate crescută, gust dulce, corp ușor, o cafea bună atât pentru espresso și preparate pe bază de lapte, cât și pentru prepararea la ibric sau filtru. Prăjirea intensă determină un gust puternic, străpungător, aromele de origine sunt atenuate, dar sesizabile, iar caracterul de prăjire devine mai proeminent. Boabele sunt mai închise la culoare și au o suprafață uleioasă. Cafeaua prăjită intens este pentru cei ce doresc un gust dur, amărui, ușor afumat. Produce un espresso consistent și cremos”, detaliază Răzvan.
Acestea fiind zise, voi cum vă beți cafeaua?
Foto: Pexels.com, Starbucks