Design your therapy. De Crăciun și nu numai, 10 lucruri pe care le poți face pentru o viață hygge

Lifestyle Therapy - DesignTherapy

De Crăciun, fii mai bun! Deloc nu-mi place acest vers. Păi cum, în restul anului fii mai puțin bun? La fel cum de Crăciun primim o mulțime de urări, care spun: să aveți aceeași liniște ca azi, aceleași zâmbete, aceeași energie. Păi să vă explic. De Crăciun, în general, mai ales de când există D, nu e nici liniște, nici energie. Crăciunul începe foarte devreme (după ce Ajunul s-a terminat foarte târziu pentru că împachetat cadouri și pregătit casa pentru Moș), iar de obicei pe 25 plecăm la bunici. Ca să deschidem cadourile acasă în dimineața cu pricina și ca să nu trafic. Dar există și un revers al medaliei.

Da, de Crăciun e haos. E oboseala acumulată în ultimele două săptămâni (când trebuie să rezolvi tot ce normal ai face într-o lună). Sunt așteptările mari și cumpărăturile pe măsură. Că nah, e Crăciunul. E o perioadă cu liste, cu dorințe, cu tot felul de provocări și cheltuieli. Pe mine mă obosesc cheltuielile. Așa că, în ultimii ani, am exersat un decalog pentru sărbători (și o viață) hygge. 

Slow down, viața nu ar trebui să fie o alergătură

1.Cobor așteptările. E ca la nuntă. Cu cât plănuiești mai mult, cu atât se vor întâmpla mai multe lucruri neplanificate. Așa că evit pretențiile de perfecțiune. Copilul nu se trezește fix în ziua de Crăciun la 8.00, așa că la 6.20 zâmbim și la 9.00 facem cu schimbul pentru un power nap. Problem solved! Sau uităm acasă un cadou. Primul cumpărat. Pentru mamaia. Ne amintim pe drum, la 200 km distanță de București. Nu-i nimic. Îl trimitem cu Fan, la anul. Mamaia nu se supără că e cea mai înțelegătoare din lume și pentru ea cel mai frumos cadou este să aibă nepoții aproape. Și copiii, dar mai pe locul 2 așa, cunoașteți situația.

2.Iau mai puține cadouri. Multe cadouri înseamnă multe jucării (de asamblat pentru noi sau de jucat), dar înseamnă mai ales schimbarea percepției despre cadouri. D. a avut voie să ceară 3 lucruri de la Moș Crăciun, ca să aibă timp spiridușii să facă daruri pentru toți copiii. Noi, adulții, primim câte un cadou. Încercăm să fie ceva de suflet. Valabil și pentru bunici, mătuși, veri. Un cadou simplu. E Crăciun și anul viitor, iar filozofia noastră este să facem daruri de câte ori simțim nevoia, nu doar atunci când există o ocazie oficială. 

3.Nu toate cadourile sunt de la Moș Crăciun. Cu atâția bunici, mătuși, vizite, D. ar putea crede că totul i se cuvine. Cu ușurință. Și de aici vin tantrumuri (care probabil se termină cu două luni înainte de crizele adolescentine, ca nu cumva să ne ieșim din mână), crize și pretenții tot mai mari. Așa că el a învățat anul acesta că Moșul îi aduce cadourile acasă, dar de Crăciun ne facem și cadouri între noi. De exemplu, va primi de la bunici, la fel cum și noi dăruim bunicilor. La anul, trecem la pasul următor și vom cumpăra cadourile împreună, după un buget impus.

4.Buget (mai) chibzuit. Tocmai pentru că e Crăciunul cheltuim. Și cheltuim. Și cheltuim. Iar asta ne bagă în depresie în ianuarie. Așa că am decis să investim mai degrabă în amintiri de Crăciun (un cadou pentru toată familia, căci rareori apărem toți trei în poze) – adică o ședință foto, pe care sper să o repetăm și în alte perioade din an. Iar pentru noi, adulții familiei, un buget mai mic decât cel pentru aniversări. Iar cadourile lui D. au fost luate după listă – unele de Black Friday, altele de pe Amazon, unele de către noi, altele de către restul familiei. Iar ce nu a primit (căci Moș Crăciun nu poate aduce chiar tot), și-a cumpărat singur din banii strânși în pușculiță tot anul. 

Un Crăciun cât o vacanță

5. Punem accent pe vacanță, nu pe o zi anume. Da, este Crăciunul și facem ceva special – cadouri, familia reunită etc. Dar mâncăm ce mâncăm în mod obișnuit. Și cât mâncăm de obicei. Avem mai mult timp pentru noi toți. Asta înseamnă și pentru joacă, dar și pentru cafea, pentru citit, pentru un film și popcorn acasă. 

6. Decorăm din timp. Sau în ultima clipă. Anul acesta am făcut bradul de Moș Nicolae, că așa și-a dorit D. E frumos, cred că cel mai frumos, pentru că e plin de decorațiuni făcut din lemn, de globuri clasice, care poartă toate, absolut toate, o poveste. Și, ca în fiecare an, am luat câte un glob nou. Nu am decorat toată casa, iar toate sunt destul de organizate, așa că procesul durează cam 30-40 de minute. La tataia am făcut bradul în ziua de Crăciun, când am ajuns la el. A durat 15 minute. Pe scurt, nu e important să ai toată casa decorată cu cele mai spectaculoase ornamente. Și mie îmi plac coronițele de Crăciun, dar doar mie. Iar cum masa în familie se ia pe o măsuță mică-mică, iar ideea de mic dejun de Crăciun se rezumă la cozonac și lapte… weelllll, nu prea are rost, nu? Important este să te bucuri în timp ce decorezi. Și să însemne ceva pentru tine. Pentru tine și cei dragi. 

7.Cozyness. Arată atât de bine Crăciunurile glam. Dar sunt ceea ce-ți dorești? Eu, de Crăciun, îmi doresc să stau cât mai mult în pijama, în vârful patului. Nu e nimic glam în asta, nici măcar cafeaua cu lapte de migdale, că e tot în cana mea preferată. Dacă ideea de cozyness la tine are legătură cu glamul, go for it. Hygge înseamnă să te simți bine, confortabil, acasă. 

8. (En)Joy. Bucură-te de ce ai/faci/trăiești. Dacă ești mulțumit cu viața ta și nu ai așteptări nerealiste, starea hygge trebuie să-ți fie familiară. Tot haosul de Crăciun? E doar o zi-două. Și, în plus, sunt ai tăi. Nepoții tăi, verii tăi, bunicii tăi. Părinții tăi. Și sunt puține familii cu adevărat disfuncționale, cei mai mulți au un nivel mediu de toxicitate, suficient de acceptabil, așa că putem rezista câteva zile. De dragul timpului cu bunicii, eu accept și o oră de somn mai întârziată, dar și biscuiți, prăjituri și altele care reprezintă excepții. Excepții, dar cu măsură, desigur. Iar copiii sigur își vor aminti cât s-au distrat ascunzându-se pe sub mese și prin dulapuri, nu că au mâncat cozonac fără zahăr. 

Hygge în bucătărie

9. Ceva cald: ciocolată, vin fiert, lapte cald. Ceva gătit în casă. Să simți că e bine, și cald, și drag. Nu-i așa că parfumul de ceva copt la cuptor vă binedispune mereu? Chiar dacă e sărbătoare, băgați ceva rapid. Niște fursecuri ceva. Dacă n-aveți idei, găsiți la Daniela Niculi o mulțime de rețete rapide și fără zahăr adăugat. În caz că vă faceți griji pentru câte veți mânca. Eu prefer crinckles. Am mâncat un kilogram… 

10. Let. It. Go. Pe bune. Nu mai ține socoteala. Celor care ți-au greșit, celor care îți datorează ceva, lucrurilor care nu ți-au ieșit. Lucrurilor care s-au întâmplat diferit de cum te așteptai. Doar renunță să mai porți pică. Crăciunul nu e o dată în calendar, e o stare de spirit. Be merry and bright! 

PS: Ținutele lui D. sunt de la Meg Wi Baby și sunt a-do-ra-bi-le! Rochia mea, prima rochie roșie ever, e de la Reserved

Fotografii: LileBuba, cea mai minunată familie de fotografi, care ne-a făcut să ne simțim perfect, ca într-o zi de Crăciun de poveste! Îi găsiți aici: https://www.facebook.com/lilebuba/

 

Share This Post!