Despre frumusețe, altfel.

Lifestyle Therapy - DesignTherapy

Ioana Dodan

Vai, ce casă frumoasă! Ah, ce faină e rochia ta! De unde ți-ai luat canapeaua aceasta superbă? Arăți tare bine azi! Sunt moduri în care ne exprimăm admirația. Ne place frumosul și e normal să fie așa. Dar de câte ori ne exprimăm această admirație uitându-ne la noi înșine? Despre această frumusețe vreau să vorbim. De ce? Pentru că frumusețea din interior se vede în tot ceea ce ne înconjoară. Casa în care trăim. Lucrurile pe care le purtăm. Vacanțele în care plecăm. Viața pe care o trăim. 

Ce este frumusețea?

atlasul frumusetii diverse Ioana Dodan

Ea este Ioana Dodan, arhitect ce proiecta clădiri în Shanghai acum câțiva ani și arhitect de brand, în București, azi. Ioana – despre care am mai scris aici – a vrut să definească frumusețea un pic altfel. Prin defectele pe care le vedem la noi înșine. Iar cele 200 (!!!) de portrete ale așa-ziselor imperfecțiuni sunt reunite într-un Atlas al Frumuseții Diverse. 

Prea mare, prea mic, prea urât, prea accentuat – sunt doar câteva dintre lucrurile pe care Ioana Dodan le-a auzit de la cei 200 de români care s-au înscris voluntar în proiectul Atlasul iubirii de sine – Self Love Club. Alunițe, vergeturi, celulită, kilograme în plus, genunchi ascuțiți, fire albe, riduri – așa-zisele defecte au fost fotografiate în detaliu, fiind de altfel vedetele acestui proiect.

This is me. Nu-mi plac ridurile din jurul gurii și aș prefera să nu am poze în care râd. Needless to say că fotografiile din această sesiune sunt preferatele mele.

Întreaga idee a proiectului a pornit de la a normaliza diversitatea corpurilor oamenilor. Am fotografiat în detaliu fiecare parte a corpului mai puțin iubită tocmai pentru a o accentua și a o expune atât de evident încât să ne obișnuim cu ea, să ne dăm seama și să acceptăm că este de fapt acea parte din noi care ne face unici. Deschiderea și entuziasmul celor care au participat până acum la proiect mi-au confirmat că suntem dornici de a ne accepta, de a ne iubi așa cum suntem. Avem doar nevoie de un mic imbold, pe care vreau să îl ofer cu acest Atlas al iubirii de sine, a precizat Ioana Dodan.

200 de defecte perfecte

După doi ani de ședințe foto – pandemia a făcut ca proiectul să ia o pauză de mai bine de jumătate de an pe fondul restricțiilor – s-au adunat peste 200 de portrete și tot atâtea imagini cu defecte perfecte. La finalul acestei prime etape, peste 15% dintre protagoniști sunt bărbați, iar cei mai mulți se plâng de calviție.

Pentru femei, în topul lucrurilor pe care nu le iubesc la propriul corp se află celulita, ridurile și firele albe. De asemenea, în cadrul proiectului, participanții au fost invitați să definească frumusețea. În topul cuvintelor care definesc frumusețea s-au numărat acceptarea, bunătatea, autenticitatea.

Ne-am bucurat să avem alături de noi și bărbați – e adevărat că mult mai puțini decât femei, dar apreciem curajul și deschiderea lor – persoane din toate mediile de business, ceea ce ne arată că toți, indiferent de studii, de pregătire profesională, de venit, de sex, vârstă sau statut social avem aceleași griji față de imaginea noastră. Iar faptul că au acceptat să facă parte din acest proiect care include și o expoziție publică credem că va avea un efect de bulgăre de zăpadă și tot mai multe persoane vor alege să-și accepte așa-zisele defecte, a mai spus Ioana Dodan.

Unde poți vedea expoziția

Toate imaginile incluse în Atlasul iubirii de sine vor fi expuse în perioada 13-20 mai la Deschis Gastrobar, în cadrul Romanian Design Week. Vernisajul expozitiei, care este un eveniment deschis, va fi pe 13 mai de la 18:30 la 00:00, în aceeași locație.

Povestea Self Love Club nu se încheie însă aici, inițiatoarea proiectului având în plan continuarea proiectului până când acesta va ajunge la 1.000 de participanți, prag ce estimează că va fi atins la finalul anului viitor.

atlasul frumusetii diverse

Aici puteți vedea online imaginile din Atlas: 

Proiect Self Love Club – https://www.thefabsquad.com/self-love-club

Iar eu vă invit să o urmăriți pe Ioana: 

Instagram Ioana Dodan – https://www.instagram.com/ioanadodan/

Facebook – https://www.facebook.com/fabsquadstudio/

Share This Post!

1 Comment

  • Sanda mai 27, 2022 at 9:39 am

    Bună,
    Foarte frumos articolul. Un proiect interesant,îmi pare rău că am ratat expoziția. Cum spunea Saint Augustine – ””Daca oferi dragoste, frumusețea va creste și toate acestea pentru că dragostea este frumusetea .”
    Multă sănătate tuturor.