Terapia prin citit. De la #RespectYourself la biblioteci de revistă

Lifestyle Therapy - DesignTherapy

Când eram mică (daaa, am fost şi eu mică) devoram toate cărţile pe care le prindeam. La 6 ani, pentru că eram prea mică pentru a-mi face abonament la bibliotecă, şi-au făcut bunicii mei, amândoi. Regula era să împrumuţi 2 cărţi la minimum 3 zile, iar eu citeam mai mult de atât. Veţi înţelege imediat legătura cu #RespectYourself, promit!

Când am aflat că voi deveni mamă, primele lucruri pe care le-am cumpărat n-au fost haine, ci jucării şi cărţi. Evident, nu fără a se ridica sprâncene: crezi că o să citească din burtă sau cum? Ei bine, nu. Damian nu a citit din burtă. Şi, spre marea mea durere, nici nu a părut interesat de cărţi cam 1 an şi jumătate. #babydragon a făcut parte din acel procent de copii care nu voia nici măcar să se uite spre o carte dărămite să o răsfoiască sau să aibă răbdare să-i citesc. Acum dăm fwd fwd fwd şi vă spun ce s-a întâmplat ieri când ne-am dus la el în cameră să luăm o jucărie.

Ne-am întors în living cu o mini-colecţie Pepa Pig. Cărţi, da. În sfârşit, Damian e interesat de cărţi. Citim zilnic din colecţia de cărţi (90% de la Usborne), extrem de interesante şi educative. Titlurile noastre preferate sunt What is poo? (da, fix acel poo), dar mai ales colecţia de cărţi cu Poppy, Sam şi căţelul Rusty. De obicei, în poveştile noastre trebuie să existe un elefant sau un tren. Altfel nu se poate. Recunosc, sunt fericită că (cum să nu fi când vezi faţa de mai jos?!), în sfârşit, este interesat de cărţi. Că are răbdare (-ish) să îi citesc sau să răsfoiască. De aceea empatizez cu campania #RespectYourself de la Libris.ro. Ştiu cât de important este să citeşti, cum îţi dezvoltă imaginaţia, vocabularul, cum o carte îţi poate oferi acces către informaţie preţioasă sau către o lume de emoţii.

O carte pe care o iubesc

Una dintre cărţile recent citite a fost Un bărbat pe nume Ove. Genială carte. Are în ea un pic din Gran Torino, un film la care am plâns în hohote şi pe care îl ador. Da, ştiu, e de mult bestseller, dar eu acum am citit-o. Am cumpărat-o, pentru că nu îmi place să citesc altfel decât the classic way. Mi-a oferit nişte momente de relaxare perfecte. Am citit inclusiv în maşină, deşi mie mi se face rău şi dacă mă uit în telefon.

Acum că m-am lăudat, vă zic adevărul. Am în bibliotecă vreo 12 cărţi (numărate) care aşteaptă cuminţi să fie citite. Unele sunt de specialitate, altele sunt beletristică, altele motivaţionale, altele de parenting. Adevărul este că, de ceva ani, citesc mai rar. De obicei, dau vina pe timp. Şi voi, nu?

Well, mai mult de jumătate din români nu au citit nicio carte pe parcursul unui an, mai spune Libris.ro. Doar 3% au citit mai mult de 10 cărţi. Trei. La sută. Extrem de puţin. De fiecare dată când citesc, chiar mă simt mai bine. Mă îmbogăţesc cu experienţa altcuiva. Ştiu mai multe. Sunt cu o carte mai deşteaptă, ca să zic aşa. E adevărat că mai mult citesc cărţi cu trenuri şi cu elefanţi (şi mai nou cu poo, dar aia e). Dar sunt fun şi acelea.

Şi, ca să revenim la spiritul acestui blog, hai să vă arăt şi câteva idei de biblioteci faine tare. Pentru cei care se #RespectYourself adică.

Biblioteci clasice

#RespectYourself biblioteci clasice

#RespectYourself biblioteci clasice

Biblioteci atipice

#RespectYourself biblioteci atipice

Biblioteci funky

biblioteca funky

biblioteca funky

So, variante există. Trebuie doar să vrei să ai în casă cărţi. Şi să le citeşti! Crede-mă, merită! Iar pentru părinţi… cred că este o mândrie şi o bucurie extraordinară să vezi că un copil preferă o carte, că se îndreaptă singur spre lectură, spre cunoaştere. Cel puţin asta simt eu. Deci ce vă doresc în această primăvară-iarnă? Să citiţi mai mult! #RespectYourself

PS: Dacă tot nu v-am convins, iată cum ar putea arăta un colţ de citit. Zău că m-aş pune pe citit doar pentru asta.

nook

Foto: Pinterest, Libris.ro, Pexels.com

Share This Post!

3 Comments

  • Ioana martie 14, 2018 at 6:16 am

    Dupa cum zice maicamea, ”nu sta niciodata prea mult intr-o casa in care nu exista o biblioteca” 🙂

  • Luana martie 12, 2018 at 10:01 pm

    Mda, chestia cu cititul este un must… Imi doresc mai mult timp. Timp, timp, mereu ne scapa printre degete…

  • #82 Inspirația săptămânii (24 februarie - 2 martie 2018) | Cristina Oțel martie 2, 2018 at 7:57 pm

    […] ”Terapia prin citit. De la #respectyourself la biblioteci de revistă” – Vai de capul meu, ce biblioteci faine! […]