Wintering, mai mult decât o pauză. 5 secrete de luat cu tine în noul an

Lifestyle Therapy - DesignTherapy

wintering

Wintering, un concept care a prins amploare în ultimii ani, reprezintă o perspectivă diferită asupra modului în care privim și trăim perioadele dificile și iernile noastre interioare. Acest termen provine din cartea cu același nume, scrisă de Katherine May și care explorează ideea că toți trecem prin sezoane de dificultate în viață, la fel cum natura experimentează anotimpurile. Și este în regulă să se întâmple așa! Natura ne învață cât este de important să luăm pauze.

Aceste perioade pot fi cauzate de diverse evenimente, cum ar fi pierderea cuiva drag, schimbări majore în viață sau stresul care pare să fie continuu și să ne mențină într-o stare permanentă de alertă.

Astfel, în loc să privim aceste momente ca pe niște obstacole sau ca pe ceva de evitat, conceptul de wintering ne îndeamnă să le acceptăm și să le explorăm. Asemenea anotimpurilor, aceste perioade pot fi reci, întunecate și dificile, dar ne pot oferi totodată oportunitatea de a ne conecta mai profund cu noi înșine și cu ceilalți.

Beneficiile winteringului 

Și cum nu este aproape niciodată ușor să ne deconectăm, iată câteva beneficii ale acestui comportament, dar și idei despre cum să intrăm în această stare. Pe măsură ce înfruntăm iernile vieții noastre, descoperim empatia adâncă ce ne conectează la luptele altora, făcându-ne să înțelegem că fiecare ascunde povestea sa… de iarnă. Astfel, în mijlocul frigului, ne aflăm adesea în fața resurselor noastre interioare cele mai ascunse. Este ca și cum am descoperi o cameră secretă unde am depozitat, fără să știm, putere și încredere, resurse prețioase mai ales în astfel de etape.

Ancorarea în prezent

Cu fiecare fulg de zăpadă care se așterne în iarna noastră interioară, învățăm să apreciem clipa prezentă. Suntem forțați să fim prezenți, să savurăm fiecare moment și să ne concentrăm asupra nevoilor imediate.

Când simțim că suntem în mijlocul unei ierni personale, este recomandat să căutăm sprijinul celor care ne înțeleg. Acești tovarăși de drum ne ajută să traversăm zilele reci și lungi ale iernii. Puterea lui… împreună!

Dezvoltare personală 

Perioadele dificile ne pot oferi ocazia să învățăm lecții prețioase despre noi și despre lume. Ne pot ajuta să ne dezvoltăm și să creștem personal, oricât de uzat pare acest termen în ultimul timp. 

wintering

Cum să-ți iei răgaz pentru tine, indiferent de anotimp

Self care

Acordă atenție nevoilor tale emoționale, mentale și fizice. Folosește tehnici de reducere a stresului, cum ar fi respirația conștientă și relaxarea musculară progresivă. Practică yoga sau meditația pentru a găsi liniște și echilibru în mijlocul iernii personale. Terapia este un spațiu sigur în care ne putem explora și înțelege mai bine emoțiile și gândurile. Așa că nu ezita să începi un astfel de proces.

Planificare

În timpul perioadelor dificile, planificarea și organizarea pot oferi un sentiment de control. Stabilirea obiectivelor mici și realizabile poate ajuta la menținerea direcției și a motivației în timpul iernii interioare. Iar acesta este momentul perfect pentru a planifica, la granița dintre ani, în zile liniștite și mai puțin agitate. Cel puțin așa ți le doresc.

Recunoștință și acceptare

Nu există emoții corecte sau greșite, bune sau rele. Perioada este una de explorare și de acceptare a tuturor emoțiilor resimțite. Conceptul de wintering reprezintă o parte naturală a vieții, așa că abordează aceste perioade cu compasiune și curiozitate. Chiar dacă iernile personale pot fi provocatoare, ele pot aduce înțelegere mai profundă, empatie și creștere personală. Practică acceptarea cu ajutorul metodei de journaling, beneficiile au fost dovedite științific deja.

A recunoaște lucrurile bune din viața noastră și a practica recunoștința poate aduce un sentiment de mulțumire. A lua notă zilnică de lucrurile pentru care suntem recunoscători poate aduce o schimbare semnificativă în perspectiva noastră asupra vieții. Scrie totul într-un jurnal pe care să îl poți reciti în perioade mai dificile. Scrie-le și celor dragi, mulțumindu-le pentru lucrurile bune pe care ți le-au oferit. Dacă nu te simți confortabil încă să le împărtășești gândurile tale, păstrează pentru tine aceste note.

wintering

Reconectare

În timpul perioadelor dificile, conexiunea cu ceilalți devine esențială. Discută cu cei dragi despre etapa prin care treci, caută acele activități sociale care te ajută să te reechilibrezi și să-ți regăsești energia. Toți oamenii au nevoie de conexiune și asta caută în relațiile cu cei din jur. Asigură-te că ești în relații unde te simți auzit(ă), înțeles/înțeleasă, acceptat(ă). Și încearcă să le elimini pe cele care nu îți aduc nimic bun în viață. Unele relații sunt ca și hainele – pur și simplu nu ni se mai potrivesc. Iar acest lucru este în regulă.

Exprimare prin artă

Încearcă să te implici în activități creative, precum pictura, scrisul sau muzica. Nu contează cât ești de priceput(ă) la asta. Acestea pot servi ca un mijloc de eliberare a emoțiilor și de exprimare a ceea ce simțim în interior. Există o mulțime de cursuri unde te poți înscrie – offline dacă vrei să cunoști oameni noi – sau online, de grup sau individuale. Trebuie doar să faci primul pas. Iar dacă preferi ceva mai puțin structurat, începe cu Pinterest sau YouTube. Sigur vei găsi idei care să ți se potrivească.

Tu ce planuri ai pentru noul an?

PS: Acest articol a apărut inițial în OrDeLi – revista de organizare, design & fine living fondată alături de Diana Mihăilă, primul Master Professional Organizer din România, și Alina și Claudiu Ciobanu – fondatorii retail-fmcg.ro, brico-retail.ro & platformele B2B aferente.

Foto: Adobe Stock

Share This Post!