Din fericire, de vreo doi ani și mai bine, biroul meu este fix ce îmi doresc. Pentru că este al meu în primul rând. Dar, până acum doi ani, biroul meu a fost, timp de 15 ani, un scaun într-o sală mare (uneori chiar hală), alături de zeci de oameni cu care împărțeam aerul. Că așa e viața de corporație, mai mare sau mai mică. Așa că, recunosc, am empatizat profund cu un studiu care vorbește despre lucrurile care te fac să iubești mersul la birou. Și da, așa este, am scris o mulțime de articole cu recomandări similare. Vi le spun și vouă mai jos, de data aceasta dublându-le cu concluziile studiului despre care vă vorbeam.
De ce doar 9% iubesc să meargă la birou?
Pentru că trebuie să muncească! Da, ar putea fi un răspuns, dar știm că realitatea este alta. Ne place să muncim, pentru că munca, performanța intelectuală, apartenența la grup, chiar nevoia de ordine și de ierarhie, alături de multe altele, fac parte din genetica noastră.
Studiul The Employee Happiness Survey, derulat în 2019 de Mindspace arată că 69% dintre românii care desfășoară o muncă de birou au sentimente pozitive față de mersul la birou. 9% spun că iubesc să meargă la muncă, iar 60% spun că fac asta cu plăcere.
Pe de altă parte, pentru ceilalți, relația nu merge la fel de bine: 26% dintre respondenți au spus că nici nu iubesc, dar nici nu urăsc să meargă la birou, în timp ce 5% au declarat că acest lucru le displace.
Mergând mai departe, studiul ne arată care sunt calitățile pe care un loc de muncă trebuie să le aibă astfel încât românii să se îndrăgostească de acesta.
Wellness și lumina naturală, secretele unei relații fericite (și de lungă durată)
Când vine vorba de calitățile pe care angajații români implicați în studiu le apreciază cel mai mult la un loc de muncă, studiul arată că aceștia iubesc să lucreze într-un spațiu care le asigură un mediu de lucru sănătos. Astfel, programele de wellness se află în topul preferințelor lor, 66% dintre ei considerând foarte importante astfel de activități.
De asemenea, lumina naturală este și ea importantă, 50% dintre angajați spunând că are un impact semnificativ asupra stării lor de bine la birou. În plus, angajații români simt că starea lor de bine este influențată și de calitatea aerului, 30% spunând că apreciază o calitate bună a acestuia, dar și de iluminare, pentru 22% dintre ei fiind foarte important să aibă o bună iluminare pe parcursul orelor de lucru.
Așa că iată niște variante bune (fotografiile sunt de la spații Mindspace din întreaga lume, la care puteți avea acces dacă deveniți clientul lor în București):
Sau, dacă lucrați într-un birou mai mic ori chiar acasă, atunci rezultatele studiului s-ar traduce în amenjări cam așa:
Mobilierul care protejează sănătatea, esențial
Alte caracteristici are spațiului de lucru care pot promova fericirea la job sunt mobilierul care are grijă de sănătatea lor, apreciat de 37% dintre cei care desfășoară o muncă de birou, și plantele, pe care 33% dintre aceștia iubesc să le aibă în jurul lor. Asupra mobilierului de birou aș insista puțin. Nu îți dai seama cât este de important până nu utilizezi variantele ergonomice.
Șederea prelungită poate provoca leziuni, afecțiuni cardiace și oboseală, așa că experții recomandă între 5 și 20 de minute de stat în picioare în fiecare oră. Studiile sunt clare: coloana vertebrală a omului este dinamică și necesită susținere dinamică în poziție așezată. Cele patru regiuni ale coloanei au funcții și nevoi diferite. Un scaun de birou bun trebuie să răspundă acestor nevoi. De asemenea, un scaun de birou trebuie să ofere susținere adecvată pentru variațiile anatomiei coloanei vertebrale.
Diferența între un scaun de birou bun și altul… nu prea bun
Un scaun de birou bun răspunde nevoilor celor patru regiuni ale coloanei vertebrale: cervicală, toracică, lombară și sacrală. Acesta susține în mod natural toate regiunile coloanei vertebrale la fiecare schimbare de postură. De aceea, un scaun de birou bun trebuie să fie flexibil pentru a putea răspunde macrovariabilelor dimensiunilor corpului uman, precum și microvariabilelor proporțiilor coloanei vertebrale sau ale spatelui.
Corpul trebuie să se miște. Este o reacție naturală, chiar și în poziție așezată. Un studiu derulat de Herman Miller – lider în domeniul producției de mobilier ergonomic – privind comportamentul în poziție așezată arată că persoanele care stau pe scaun își mișcă de 53 de ori pe oră cutia toracică. Aproape 28% dintre mișcări sunt de întindere sau de răsucire.
Cele mai multe scaune de birou au spătare prea rigide și nu permit cutiei toracice să se miște natural. Pentru a compensa acest aspect, avem tendința de a ne depărta de spătar, fapt care determină pierderea susținerii pentru spate.
Îmi amintesc scaunele absolut înfiorătoare de acum 10-15 ani. Care nu ofereau niciun fel de susținere și de pe care te ridicai înțepenit după 2-3 ore. Căci da, una spun medicii și alta faci tu când ai de respectat un deadline. Așa că evoluția la un scaun Herman Miller a fost pentru mine… fără cuvinte.
Office sau home office
Ajustare la nivelul coloanei, înălțimii, brațelor… Și nu din 3 poziții standard, ci milimetric, m-au făcut să investesc într-un astfel de scaun inclusiv pentru biroul de acasă. Și dacă ți se pare că Aeron (scaunul care e de altfel piesă de muzeu) e un pic cam prea office pentru acasă, există de un an (more or less) varianta Cosm – un scaun performant, care a luat premiul Red Dot Design și care se integrează tare bine și într-un decor mai homey. Mai mult, Cosm e potrivit și pentru birouri pentru că are un sistem de autoajustare ceea ce se traduce în: se adaptează fiecărei persoane care stă pe scaun.
Așa că, dacă Aeron e reglabil la milimentru doar pentru tine (trebuie să modifici aceste ajustări dacă se așază altcineva pentru a fi 100% confortabil și ergonomic), la Cosm lucrurile sunt puțin mai simple. Fiecare scaun are avantajele sale. Eu am ales Aeron pentru această ajustare la milimetru (și e preferat și de companiile din domeniul IT), dar Cosm e preferatul meu în materie de design.
În concluzie, dacă tot ne petrecem aproape jumătate din viață la birou (dacă nu și mai mult), măcar să creștem calitatea vieții în spațiul de lucru, nu? Mai jos, concluziile studiului Mindspace, valabile atât pentru cei îndrăgostiți de biroul lor (ca mine), cât și pentru cei care mai au de lucrat la relația aceasta.
PS: Dacă nu știți prea multe despre Mindspace: este un operator de spații de lucru flexibile, de tip boutique, destinate proprietarilor și companiilor de toate dimensiunile. Experiența Mindspace oferă membrilor un mediu de lucru creativ, care inspiră și în cadrul căruia aceștia se pot bucura de servicii personalizate, o comunitate extinsă și dinamică, alături de programe de wellness, lifestyle și pentru dezvoltare profesională.
Am mai scris despre Mindspace aici : N-ai birou? Mindspace e deschis non-stop. Și are și cursuri de yoga
Despre scaune de birou aici: Doar un scaun? Dar ce scaun!
Despre amenajarea biroului aici: 14 idei pentru biroul tau de acasa
Fotografii: Adobe Images, Mindspace (worldwide), Workspace Studio – importator unic Herman Miller.