3 detalii care transformă o casă în acasă

Shopping Therapy - DesignTherapy

Chiar dacă mulți le lasă la final… de buget, aceste detalii sunt cele cu care ar trebui să începi. La fel ca atunci când începi să amenajezi. Podeaua, pereții și ferestrele sunt elementele ce fac un spațiu să se simtă acasă, pentru că reprezintă elemente cheie în starea de confort, deși… indirect. Gândește-te însă: dacă nu ai lumină, parchetul scârțâie sau este aspru, iar pereții sunt… plictisitori, cât de hygge crezi că te vei simți? Alese cu înțelepciune, acestea pot reprezenta o investiție ce nu doar că se amortizează în timp, ci poate să aducă și economii deloc de ignorat, mai ales în vremuri ca acestea. Pe larg însă mai jos:

”Parchetul este prima mobilă în casă”, spune Georgiana Enache. Iar Alma Parchet, business-ul pe care îl conduce din 2011, extinde conceptul pornind de la această afirmație. Parchetul este temelia amenajării interioare. Și fiindcă pardoseala reprezintă o vastă acoperire a încăperii, mobilierul, decorațiunile și toate elementele de decor vin să armonizeze acest prim pas al amenajării.

Potrivit Georgianei Enache, ultimii ani au readus în prim plan importanța alegerii materialelor durabile și de o calitate superioară când vine vorba de pardoseală. Astfel, parchetul din lemn – masiv și stratificat – dar și materiale noi, ce imită perfect lemnul și au o mai mare rezistență în timp, sunt printre preferatele clienților. Cromatica este de asemenea importantă, fiind primul element care dă culoare amenajării.

Câteva modele de parchet disponibile la Alma Parchet

Parchetul din lemn transformă casa în acasă, cum ne place nouă să spunem, pentru că este un material natural, așadar sănătos, viu și cald

Este o alegere durabilă și o investiție pe termen lung pentru că acesta poate fi finisat de mai multe ori, în funcție de grosimea stratului de uzură, să se păstreze peste generații. Același parchet poate îmbrăca diferite culori peste ani datorită acestor refinisări. Să nu uităm că parchetul din lemn contribuie la creșterea valorii de vânzare a unui imobil,

Georgiana Enache, Alma Parchet.

Primul lucru la care trebuie să fim atenți atunci când alegem parchetul – dacă optăm pentru lemn masiv – este esența lemnoasă din care este făcut, nu numai pentru personalitatea sa, ci și pentru duritatea și longevitatea sa.

Spre exemplu, parchetul din lemn exotic IPE este mai dur, așadar mai rezistent la impact și șocuri mecanice. Alte esențe, tot exotice, sunt mult mai rezistente la mediu cu umiditate sporită, ceea ce înseamnă că lemnul se deteriorează rapid de la apă in exces, a explicat Georgiana Enache.

Modelul herringbone este încă de actualitate și dă un aer retro amenajării – via Alma Parchet

Un alt criteriu de luat în considerare este grosimea. Cu cât este parchetul mai gros, cu atât poate fi considerat și mai bun din punct vedere calitativ, pentru că poate fi refinisat de mult mai multe ori.

Pereții, între personalitate și compartimentare corectă

În urmă cu 30-40 de ani, cei mai mulți pereți din casele românilor erau colorați. Apoi a urmat o perioadă de glorie a tapetului. După ce acesta a început să se cojească, cei mai mulți am dorit pereți albi sau cât mai simpli. Experimentele anilor trecuți ne-au dus într-o zonă de echilibru, unde tapetul și vopseaua decorativă nu se exclud, ci se completează și mai ales potențează design-ul casei sau al biroului. Și cu siguranță noile materiale disponibile oferă posibilitatea de a fi cât mai creativi.

Dacă ar fi să alegem vopsea sau tapet, probabil că decizia ar fi dificilă. Vopseaua este ușor de aplicat, o resursă accesibilă ca preț. Mai mult, pe piață au apărut o mulțime de vopseluri decorative ce îți permit să fii creativ. Dar astăzi vrem să vorbim despre tapet, ca resursă de a fi altfel și de a crea o atmosferă aparte, sofisticată.

Pentru că tapetul poate acoperi cu succes un perete-accent, fie în locuință, fie într-un spațiu de lucru. Texturile și materialele de azi imită piele, beton sau pânza unui pictor și pot fi tratate astfel încât să reziste cu succes chiar și în încăperi precum baia sau bucătăria, spații mult mai pretențioase.

DreamPrints este unul dintre jucătorii noi pe piața de tapet din România și se diferențiază atât prin materialele propuse, cât și prin faptul că tapetul se realizează – de la design la producție – in house. Acest lucru dă posibilitatea clientului de a personaliza în detaliu comanda sa.

Una dintre colecțiile-vedetă ale Dream-Prints.com include aceste panorame ale celor mai cunoscute orașe din lume

Ferestrele, confort și optimizarea bugetului de cheltuieli

Eficiența energetică a locuințelor este o problemă care a început să ne preocupe recent. Și puțini realizăm ce economie am putea face dacă, atunci când renovăm, privim locuința în ansamblu și analizăm atent chiar și aspectele mai puțin evidente, cum ar fi… ferestrele.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, cea mai mare creștere a inflației se înregistrează în cazul gazelor, media europeană ajungând la 51,4%, în luna iunie 2022, ceea ce reprezintă o majorare de +10,7% față de ianuarie 2022, pe fondul războiului din Ucraina. Carburanții, inclusiv benzina, motorina și alți combustibili au atins o inflație de 45,2%, în luna iulie 2022. Prețurile la electricitate au crescut și ele foarte mult, cu o inflație de 29,7%, în octombrie 2022.

În acest context, este foarte important să ne folosim de eficiența energetică pentru a reduce consumul de energie necesar încălzirii încăperilor în timpul sezonului rece. De exemplu, ferestrele de calitate pentru mansardă pot ajuta la economisirea a circa 40% din necesarul de energie pentru încălzirea casei, fără a scădea gradul de confort. Astfel, dacă reușim să obținem o pozitivitate energetică, diminuând pierderea de energie prin ferestre, nu numai că facturile de încălzire vor fi mai mici, dar și impactul asupra mediului, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România și Moldova.

Mai multe despre aceste elemente și nu numai am scris în cel mai recent număr al revistei OrDeLi, pe care o puteți citi în întregime aici.

Share This Post!