Amenajarea băii: două variante de buget și o mulțime de idei de la care să pornești

Shopping Therapy - DesignTherapy

Baia, deși de obicei una dintre cele mai mici încăperi din casă, este de fapt una dintre cele mai importante în amenajare. Alocarea corectă a bugetului este esențială în amenajarea băii, dar adesea ne confruntăm cu depășiri. În primul rând, produsele destinate băii sunt de obicei investiții pe termen lung și trebuie să alegem articole durabile (a se citi mai scumpe). În al doilea rând, uneori este dificil să anticipăm de la început toate produsele de care avem nevoie (mai ales când reamenajăm pe cont propriu). De aceea, am stat de vorbă cu specialiștii de la Neakaisa.ro, unul dintre cei mai importanți furnizori de mobilier și articole pentru baie, din România, despre bugete, stiluri și cum să faci să treci cu bine – a se citi cu sănătatea mintală intactă – de renovarea unui spațiu mic, dar provocator.

Știm deja că stilul scandinav este o alegere sigură. Și-a dovedit eficiența în ultimii ani, așa că rămâne în topul preferințelor în special datorită principiilor simple de design, cu linii clare, materiale naturale, ce rezonează dincolo de design-ul de interior și reprezintă un stil de viață în sine.

Decorul scandinav se axează pe un aspect minimalist, unde fiecare element trebuie să aibă și un rol practic. Inspirat de țările nordice, acesta funcționează pe principiul „cu cât mai organizat, cu atât mai bine” și promovează amenajarea unei băi într-un mod cât mai simplu, ușor de utilizat și de întreținut.

Maximalism eclectic în amenajarea băii

În schimb, dacă vrei să profiți de fiecare centimetru din baia ta, maximalismul se află în tendințe în 2024. Utilizarea unor culori vibrante va da încăperii o personalitate aparte. Folosind nuanțe precum roșu aprins sau albastru intens, vei crea din baia ta un spațiu ce atrage toate privirile.

Dacă alegi să optezi pentru un design complet maximalist, nu te teme să folosești elemente decorative îndrăznețe, cum ar fi oglinzile în forme neobișnuite. Sau corpurile de iluminat ori accesoriile cu design unic, ce conferă personalitate băii. De asemenea, piesele de mobilier ce combină diferite epoci sau stiluri și accesoriile artistice, precum operele de artă, pot transforma baia într-un spațiu eclectic.

Materiale naturale și sustenabilitate în designul băii

Anul acesta, un accent semnificativ în designul interior al băii este pus pe diversitate în alegerea materialelor. De exemplu, poți combina texturi pe partea de mobilier – un dulap cu structură metalică și fronturi din lemn, cu diferite accesorii pentru baie – dar și prosoape de bumbac gros cu covorașe din iută sau bambus. Aceste vor crea un contrast interesant și vor adăuga personalitate băii tale.

Totodată suprafețele texturate adaugă un aspect vizual inedit și o experiență tactilă aparte. Poți alege plăci ceramice cu aspect de piatră sau lemn, pentru pereți și podea și covorașe plușate sau prosoape cu texturi bogate. În ceea ce privește estetica pereților, experții Neakaisa.ro ne sugerează să optăm pentru aplicarea de tencuieli venețiene. Sau tapet texturat sau panouri de perete tip fluture, pentru a crea o experiență senzorială bogată, care să se potrivească cu personalitatea ta.

Preocupările pentru sustenabilitate se resimt și în design de anul acesta, spun experții Neakaisa.ro. Astfel, dacă dorești să contribui la protejarea planetei, o poți face prin folosirea unui mobilier recondiționat și reciclat. Dar și prin soluții de iluminat eficiente din punct de vedere energetic și prin alegeri conștiente ce au un impact pozitiv asupra mediului. Pentru a sprijini durabilitatea obiectelor, poți căuta mobilier și decorațiuni realizate din materiale regenerabile și naturale, cum ar fi bambus, plută sau plastic reciclat. 

Multifuncționlitate și accesorii smart în amenajarea băii

În 2024, nevoia de a maximiza eficiența spațiului în locuințe este mai acută ca niciodată. Multifuncționalitatea și elementele care economisesc timp sunt cheia pentru a face față acestor cerințe. Este și motivul pentru care Neakaisa.ro recomandă clienților să opteze pentru mobilier versatil, multifuncțional.

Un exemplu excelent este reprezentat de dulapurile cu compartimentări ingenioase, ce permit organizarea eficientă a obiectelor personale, de la cosmetice la produse de curățenie. 

Pentru a eficientiza și mai mult rutina zilnică, poți investi în elemente smart home. De exemplu, bateriile cu termostat te vor ajuta să reglezi temperatura apei în funcție de preferințe, oferindu-ți un confort sporit. Oglinzile inteligente, echipate cu afișaje LED și difuzoare bluetooth integrate, transformă rutina de dimineață într-o experiență plăcută și interactivă.

Exemple de amenajare a băii… pe buget

Și dacă ai în plan (re) amenajarea băii și nicio idee de buget, e în regulă. Am stat de vorbă cu consultanții Neakaisa.ro care ne-au oferit două două variante de buget, cu care îți poți amenaja baia de la zero. 

Prima variantă: buget de 2.000 de euro

  • cadă generoasă Ideal Standard Hotline la 722 de lei, împreună cu baterie de cadă – dus Grohe BauEdge New la aproximativ 400 de lei
  • sau cabină de duș Cersanit Basic cu ușă culisantă la 1.322 de lei și paravan de dus tip Walk-in, precum modelul Nadi Sena, care costă 979 de lei
  • set rezervor WC cu cadru incastrat Geberit Duofix pentru 899 de lei, alături de un vas WC suspendat rimless Rune Ivaldi și capac softclose la 779 de lei
  • lavoar pe blat Rune Vili, din cea mai nouă colecție, la 373 de lei, împreună cu o baterie lavoar înaltă Grohe BauEdge, care costă 389 de lei
  • dulap de bază pentru lavoar suspendat Cersanit Virgo la 1.246 de lei
  • oglindă Ideal Standard pentru 344 de lei
  • alte elemente care să completeze funcționalitatea și designul băii tale precum etajere de colț, cuier dublu, suport prosop etc.

Varianta 2, buget de 6.000 de euro: 

  • cadă freestanding, modelul Rune Hati, care se comercializeaza la aproximativ 4.200 de lei, împreună cu baterie cadă Omnires Y la 5.030 de lei
  • sau o cabină de duș cu ușă glisantă, precum modelul Omnires Bronx transparent, care costă aproximativ 2.400 de lei,
  • sau paravan de dus tip walk-in Rea Bler pentru 2.155 de lei
  • rezervor WC cu cadru incastrat Geberit Duofix Sigma la 1.099 de lei și set vas WC suspendat Ideal Standard Atelier, plus capac softclose, care costă 1.875 de lei
  • oglindă cu iluminare si dezaburire Ideal Standard la 1450 de lei
  • lavoar pe blat negru/cupru Rune la 940 de lei, alături de baterie lavoar înaltă Grohe Essence la 1.829 de lei
  • alte elemente esențiale precum calorifer de baie port-prosop, suport de periuțe, etajeră de duș etc.

Sperăm că ți-am fost de folos cu aceste informații, iar mai multe idei despre amenajările în tendințe din acest an vei găsi pe OrDeLi.ro – revista de Organizare, Design & (Fine) Living fondată alături de Diana Mihăilă, Master Professional Organizer & fondatoarea comunității Idei De Organizare.

Share This Post!