Design industrial și produse unicat, la IKEA

Shopping Therapy - DesignTherapy

Este posibil să ai un produs de mobilier fabricat în masă care să fie unicat? Și să-l iei de la IKEA? Well, da, se poae, pentru că retailerul suedez tocmai ce a lansat o colecție nouă. De data aceasta, a lucrat cu designerul olandez Piet Hein Eek, cunoscut pentru abilitățile sale de a crea mobilier unic din lemn reciclat. Noua colecție se numește INDUSTRIELL și include produse din lemn, sticlă, ceramică și textile. 

„Se pare că IKEA și cu mine ne-am gândit la același lucru de foarte multă vreme; să creăm obiecte ce poartă amprenta umană, obiecte unice și personale, folosind un proces de producție industrială”, spune Piet. „Cea mai mare provocare a fost aceea de a păstra imperfecțiunile care dau obiectelor de artizanat individualitatea lor. Cel mai greu a fost să-i conving pe oamenii din fabrici să accepte brusc ceea ce ei percep, de obicei, ca erori de producție”.

Nu există două produse la fel

Colaborarea între Piet și IKEA este centrată pe modalități prin care producătorul oferă un caracter unic fiecărui produs, prin variații de design, imprimeuri, culori și materiale naturale. Fiecare scaun, abajur, masă, pahar, farfurie, vază și chiar șervet de bucătărie din colecția INDUSTRIELL are propria personalitate.

Karin Gustavsson, Creative Leader IKEA of Sweden, spune că echipa IKEA a fost curioasă să vadă cum s-ar reflecta abordarea lui Piet în noi produse, fabricate în masă. „INDUSTRIELL este despre păstra imperfecțiunile amprentei umane în producția în serie – într-un proces eficient din toate punctele de vedere.”

INDUSTRIELL, pentru a evita risipa

Piet Hein Eek spune că ideea de a folosi materialele disponibile și a descoperi calitățile lor este ceea ce iubește cel mai mult la folosirea mobilierului recuperat. Acest mod de lucru, asociat cu filosofia IKEA de a începe creația din fabrică pentru a folosi cât mai eficient materialele și tehnicile de producție, este un aspect cheie al colecției. „M-am concetrat mult pe reducerea deșeurilor în timpul producției,” spune Piet Hein Eek. „Să ne gândim la rafturi, de exemplu – sunt fabricate dintr-o singură bucată de lemn, iar unicul deșeu este praful. Așa lucrez și eu, dar acum este la cu totul altă scară. Este minunat.”

 

Share This Post!