French Revolution. Cum să ai o casă a la francaise

Shopping Therapy - DesignTherapy

De la croissantele perfecte, la eşarfele legate cu graţie, francezii au un stil inconfundabil. Şi când vorbeşti despre ei şi despre stilul lor, câteva cuvinte apar mereu în discuţie: sofisticat, elegant, şic. Ca şi cum ar fi sinonime. Iar stilul se extinde, evident, şi la designul de interior. De aceea astăzi îţi ofer câteva tips & tricks despre cum să decorezi… franţuzeşte.  

Vintage autentic

În primul rând, adaugă o piesă vintage în decorul tău dacă vrei să îi dai spaţiului un aer franţuzesc. Patina se poate vedea fie pe rama unui tablou, pe un scaun sau un scrin. Tu alegi. Ideea este că spaţiile nou-nouţe nu se regăsesc în cultura plină de istorie a francezilor autentici. Francezii știu că perfecțiunea nu există și de aceea nu vor arunca un scaun doar pentru că este un pic tocit, ci, dimpotrivă, dacă înseamnă ceva pentru ei îl vor păstra mulți ani. La fel se întâmplă și cu piesele de mobilier moștenite sau cu cele adunate din târgurile de vechituri sau magazinele de antichități.

Pinterest 1

Culori pale  

Rareori vei vedea în casele acestora accente de culoare. Sunt însă maeştri în a folosi subtonurile. Pereţii nu vor fi albi, ci ivoire sau verde foarte pal, un ton aproape imperceptibil de bleu sau chiar roz, galben ori lavandă. Paleta cromatică se continuă şi la mobilă. Mergi pe culori neutre, cu patină pe alocuri.

kathykuohome com

Puţin lux, tipic franţuzesc

Să nu uităm de Regele Soare, de Versailles, de arhitectura luxuriantă şi de opulenţa care este scrisă în gena francezilor. Alege un obiect de decor care să amintească de luxul parizian şi nu vei da greş. O oglindă sau un candelabru (de altfel un must în acest tip de decor), o piesă care să pară că are o poveste de spus.

Onekingdesign com

Iată un exemplu de la Mobexpert:

Mobexpert-lustra-Callas-gold-5-brate-02-1o

Și un alt must luxos, sfeșnicele. Nu contează dacă aveți sau nu și lumânări în ele. Iată câteva alegeri interesante de la Zara Home:

Detaliile, scoase în evidenţă 

Dacă ai norocul să locuieşti într-o casă veche, cu mici detalii precum decoraţiuni pe pereţi sau pe plafon, uşi vechi din lemn sau podele, atunci nu încerca să le înlocuieşti cu o variantă mai nouă, ci lasă-le aşa. Recondiţionează-le, pune-le în valoare. În cazul în care nu ai parte de aşa ceva, foloseşte tapetul pentru decorarea pereţilor. Poţi opta pentru un tapet cu model parţial, astfel încât să nu încarci spaţiul dacă nu beneficiezi de înălţime în casă.

Decoholic

Cele mai variate și interesante modele de tapet găsiți la La Maison:

Picture-Gallery-WP-Multi-Main-Banner_lr

Dulapuri vitrină, un alt must

Dacă ai făcut franceză în şcoală îţi aminteşti cu siguranţă de cuvântul armoire. Dulapul franțuzesc este unul aparte, cu o generoasă vitrină. Îl întâlnim în dining sau bucătărie unde se numește veselier și unde putem expune farfurii, porțelanuri, carafe etc. Îl întâlnim și la baie sau în spațiul destinat depozitării, unde folosim un armoire pentru a păstra prosoapele și lenjeriile. Și îl găsim și în dormitor, unde păstrăm la vedere câteva dintre hainele preferate.

Tot la Mobexpert am găsit câteva piese interesante:

Mix and match 

Francezii sunt maești ai mixurilor. Poți combina imprimeuri colorate, florale, specifice, cu alte simple, uni. Nu încărca spațiul cu prea multe imprimeuri, însă folosește cu încredere textilele. Neapărat trebuie să ai draperii dacă urmărești un spațiu cu specific franțuzesc. De asemenea, poți combina piese noi cu piese vechi. Piese grele de mobilier, cu unele minimaliste. Detalii opulente și accesorii discrete. Dacă există o artă a combinațiilor, francezii sunt maeștrii acesteia.

katelavie com

O canapea cu un imprimeu floral tare frumos, la Mobexpert:

HAPPY-luxor-c3-copy-UMBRA-GRADIENT-copy-1o

Și, ca idee finală, francezii iubesc originalitatea. Nu se limitează la reguli. Îmbină barocul și rococo-ul cu elemente moderne, minimaliste, nu se banalizează cu simetrii inutile, sunt adepții decorurilor care dau întregului spațiu un aer confortabil.

save-on-crafts com

Share This Post!