IKEA Art Event – arta contemporană accesibilă cu o colecție de muzeu

Shopping Therapy - DesignTherapy

La începutul lunii aprilie a intrat în magazinele IKEA o colecție specială, dedicată artei contemporane – IKEA Art Event. Colaborările suedezilor au fost mereu spectaculoase, dar de data aceasta, veți vedea, sunt parcă desprinse dintr-o galerie de artă contemporană. La această colecție, alcătuită din zece piese de design, și-au adus aportul artiști de renume: Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis și Stefan Marx. Prețurile… mai mult decât accesibile. Piesele… hai să le descoperim împreună! 

Colecția este formată din 10 obiecte de mobilier de interior care redefinesc felul în care ne raportăm la piesele pe care le folosim în fiecare zi, aducând astfel un tribut creativității uzuale.

Colecția din cadrul IKEA Art Event cuprinde corpuri de iluminat realizate de Sabine Marcelis, un ceas de perete realizat de Daniel Arsham. O lampă de masă și diverse lanterne realizate de Gelchop. O vază și o pătură realizate de Stefan Marx. Decorațiuni de perete făcute de Humans since 1982.

Preferatele mele? Ceasul, desigur, dar și vaza absolut spectaculoasă. Le puteți vedea și voi aici.

Cine sunt artiștii

Sabine Marcelis

Născută în Noua Zeelandă și stabilită în Olanda, este fascinată de proprietățile unice ale materialelor și de efectele pe care acestea le pot crea. De exemplu, rășina sau sticla care interacționează cu lumina. Practica ei se bazează pe proces: lucrările sale sunt realizate pe baza ideilor pe care le experimentează prin materiale, în studio.

Pornind de la produs, felul în care acesta poate fi instalat și design spațial, ea se străduiește să creeze experiențe magice prin propunerile artistice pe care le prezintă.

Daniel Arsham

Este un artist american multidisciplinar, a cărui operă combină arta, arhitectura și spectacolul. Are o vastă experiență în colaborarea cu alți lideri creativi în arta spectacolului, modă, design interior și arhitectură. Ultimele sale creații explorează idei legate de civilizațiile viitoare și decăderea celor existente. Arsham este cofondatorul Snarkitecture, un renumit studio de design din New York.

 

O echipă globală

Humans since 1982

A fost înființat în 2009 de Bastian Bischoff și Per Emanuelsson în timp ce erau studenți la HDK Göteborg. Humans since 1982 aduce împreună arta și designul pentru a crea obiecte subversive care ridică semne de întrebare referitoare la avansul tehnologei și a naturii sale duale ca sursă de progresie și distrugere.

Stefan Marx

Este artist și ilustrator german care își folosește stilul distinctiv pentru a surprinde și a înfățișa mundanul din fiecare zi. El se inspiră din diferite subculturi, cum ar fi graffiti și techno. Și transpune arta în diferite medii, inclusiv pe modele de skateboard, picturi în ulei la scară mare și vaze de porțelan.

Gelchop

Colectivul japonez deconstruiește obiecte pe care le utilizăm în mod curent, combinându-le cu diverse elemente pentru a le schimba funcția într-un mod amuzant, dar convingător. Lucrările și produsele marca Gelchop încurajează oamenii să privească lucrurile dintr-o perspectivă diferită, care invită la o reflecție asupra adevăratului scop al unui obiect în lume.

Experiență virtuală cu IKEA Art Event

Pentru a facilita democratizarea artei și a impulsiona creativitatea acasă,  colecția poate fi experimentată de acasă cu ajutorul efectelor realității augmentate, disponibile prin intermediul contului de Instagram IKEA. Cei interesați se pot alătura #IKEAARTEVENT2021 pentru a-și crea propriile galerii de artă de acasă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să citești și 

6 corturi pentru copii (re)inventate de IKEA și pe care le poți face și tu acasă

Ce a adus bun pandemia în casele noastre

Share This Post!