România versus restul lumii: cu cât au crescut prețurile la locuințe și ce prețuri au scăzut

Shopping Therapy - DesignTherapy

Pentru că de multe ori când prezint un apartament pe DesignTherapy bugetul este important – fie că vorbim de preț de achiziție, fie de preț de închiriere – astăzi vă povestesc câte ceva despre prețuri. Este, într-adevăr, un subiect mai atipic pentru acest loc, însă cu siguranță de interes, mai ales acum când acasă a devenit și birou și loc de joacă pentru copii și de toate. Și cine știe cât va mai dura acest lucru. Așadar, iată cum a schimbat pandemia piața imobiliară din România și din întreaga lume, o analiză complexă și detaliată, realizată de Storia.ro x OLX Imobiliare:

Între ultimul trimestru din 2020 și primul trimestru al anului, prețurile au fost marcate de creștere în cazul apartamentelor oferite spre vânzare în Europa și de scădere în cazul celor din America Latină și Asia-Pacific.

 • Cea mai mare creștere înregistrată în Europa a fost la nivelul Rusiei, de 16 procente, iar singurul stat european în care prețurile au stagnat pe fondul pandemiei a fost Bulgaria. În România, prețurile apartamentelor au crescut cu 5%, țara noastră fiind situată peste creșterea înregistrată în Polonia (de 4%) și Portugalia (de 1%) și sub nivelul Ucrainei (7%).
 • Țările din America Latină au fost marcate de scădere, iar cea mai drastică a fost înregistrată în Ecuador (-37%) și Brazilia (-26%). Pe parcursul anului 2020, în Ecuador au fost impuse restricții dure și pe termen lung, în timp ce Brazilia nu a fost în carantină pe parcursul aceluiași an.
 • Indonezia, țara analizată din Asia-Pacific, a avut o scădere de cinci procente între primul și cel de-al treilea trimestru.

Evoluția prețului chiriei

Dinamica a fost mai diversă în cazul apartamentelor oferite spre închiriere pe parcursul anului 2020, unele state fiind marcate de o scădere a prețurilor, iar altele de creștere.

 • În Europa, cea mai importantă scădere a prețurilor a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de o scădere de 5% în Polonia și de 3% în România. În paralel, chiriile pentru apartamente au crescut cu 4% în Rusia și cu 3% în Ucraina.
 • În America Latină, în timp ce valoarea chiriei pentru apartamente a crescut în cazul unor state precum Ecuador și Argentina (24% și 3%), Columbia, Peru și Brazilia au fost marcate de scădere.
 • Asia-Pacific: valoarea chiriei a fost în creștere și în cazul Indoneziei, cu 9%.
prețuri apartamente

Toți am descoperit că vrem să locuim la casă?

prețuri apartamente

Casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mari în Europa, cu o singură excepție, și prețuri mai mici în America Latină și Asia-Pacific.

 • În Europa, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creștere de nouă procente între primul și ultimul trimestru al anului 2020. Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).
 • Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (-27%).
 • În Indonezia, casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mici cu 8%.

Atunci când vine vorba despre casele oferite spre închiriere, lucrurile au stat diferit de la un stat la altul, chiar și în cazul celor aflate pe același continent.

 • În Europa, valoarea chiriei pentru case a scăzut cu 30% și 26% în cazul Ucrainei și Bulgariei și a crescut cu 28% în cazul Rusiei. România a înregistrat o scădere cu șase procente.
 • În America Latină au fost două țări în care chiria pentru case a avut o creștere spectaculoasă: Ecuador (53%) și Argentina (49%), dar au fost și țări în care prețurile au scăzut cu câteva procente.
 • Chiriile pentru case au crescut cu 5% în Indonezia.
prețuri apartamente

Share This Post!