Nu știu ce faceți voi la final de an, dar sigur că noi ne vom rezerva mult timp pentru joacă. Avem multe de recuperat. Niște lupte cu perne, niște jocuri de-a statuia de vânzare (nu vă chinuiți, e inventat de D.), niște construcții de LEGO și o mulțime de alte jocuri ce așteaptă să fie inventate. Mai ales că avem și o căsuță de la Foldo în mijlocul casei, iar cadourile din scrisoarea pentru Moș Crăciun sunt bine ascunse în… portbagaj. Anul acesta am fost harnici. Am comandat totul din noiembrie. Noi și alți 25% dintre părinți.
Cadoul de Crăciun pentru copii a devenit aproape sinonim perfect cu jucăriile. Cei mai mulți copii primesc 2-3 jucării, cei cu vârsta de 4-5 ani chiar mai multe iar cei mari mai puține, dar mai scumpe, arată datele EduClass.ro, magazin de jucării educaționale. Cele mai căutate sunt jocurile de rol, de construcție, iar în cazul copiilor de vârstă școlară, roboții și jocurile care îi ajută să scrie primele coduri de programare (sper să fie mai priceput decât noi, că eu nu excelez la acest capitol, recunosc).
Părinții caută pentru Crăciun jucării care să antreneze întreaga familie, astfel încât să profite de timpul liber împreună, mai zic datele EduClass. Bugetul mediu pentru un cadou de Crăciun este de 200 de lei, în creștere cu 15% față de anul precedent, iar cei mai mulți achiziționează 2-3 jucării. Noi, cum comandăm pe rând, nu știu cât dăm pe cadouri. Dar pe aici e media, la care se adaugă hainele, tot mai puține în ultimul timp însă, pentru că vrem ca totul să fie despre joacă. Hainele sunt o necesitate. Chiar și costumele de supereroi.
Jocurile preferate ale copiilor
Se caută jocuri în care să poată fi implicați și părinții, bunicii, prietenii, dat fiind specificul perioadei, cu mai multe zile de vacanță și mai mult timp petrecut împreună. Jocurile cu mai mulți participanți sunt de altfel printre cele mai căutate pe EduClass.ro, fie că vorbim de jocuri de strategie, de logică sau de îndemânare.
Anca Leibovici, EduClass.ro
Cât te joci zilnic cu copilul tău?
De altfel, un sondaj al EduClass.ro a arătat că 92% dintre părinți consideră joaca o activitate esențială în conectarea cu copilul. 60% dintre părinți au precizat că petrec între 1 și 3 ore zilnic cu copiii de vârstă mică, în timp ce aproape o treime fac acest lucru mai puțin de o oră zilnic. 11% au timp să se joace cu copilul doar în weekend.
Noi suntem încă în procentul mare, de 60%, însă la pragul de jos, din păcate. Uneori suntem atât de obosiți încât nu mai reușim să ne jucăm cât am vrea. Și cu siguranță nu cât vrea și cât are nevoie D. Așa că, dacă i-a mai rămas loc Moșului, să ne aducă și nouă niște timp și răbdare. Nu pentru joacă, ci mai degrabă în general. Pentru joacă găsim noi resurse!