9 destinații perfecte pentru a lucra remote

Travel Therapy - DesignTherapy

remote work travel

Chiar și cu relaxarea restricțiilor, stilul de a munci s-a schimbat iremediabil. Căutăm mai mult ca niciodată libertatea de a fi creativi de pe o plajă pustie, de a ne încărca bateriile într-un oraș istoric înainte de a intra într-un meeting important. Stilul de viață care împletește explorarea și munca este din ce în ce mai atrăgător pentru mulți, așa că hai să vedem care sunt locurile de unde poți lucra remote cât mai eficient. Din punct de vedere al condițiilor de muncă, dar și al bugetului alocat unei astfel de relocări temporare, cât și al ofertei turistice. Până la urmă îți dorești să explorezi în orele din afara programului, nu? 

Am abordat acest subiect al muncii remote, mai pe larg, în OrDeLi, revista de organizare, design & fine living ajunsă deja la numărul 4. Pentru că tot mai mulți dintre noi ne orientăm către medii de lucru flexibile și încercăm să găsim modalități de a îmbina călătoriile și munca la distanță, poate că nu ar fi rău – având în vedere și paginile precedente – să cercetați mai îndeaproape cele mai interesante locuri unde se poate lucra remote. Chiar pe termen mediu și lung.

Așa că am pregătit, cu ajutorul momondo.ro, un top al țărilor interesante din acest punct de vedere. O astfel de opțiune rămasă deschisă poate oferi și un sentiment de siguranță.

Primul top al țărilor de unde să lucrezi în timp ce călătorești realizat de momondo și-a propus să ajute angajații să își găsească noul birou departe de casă. În realizarea acestui top au fost analizate îndeaproape 111 țări și au fost clasificate în funcție de 22 de factori, împărțiți în șase categorii: accesibilitate și costuri de călătorie; prețuri locale, siguranță și sănătate, facilitățile muncii de la distanță, viața socială și vremea. În final, am aflat care sunt cele mai bune țări de unde să muncești de la distanță și să te bucuri de timpul liber călătorind.

Top 10 țări perfecte pentru a lucra remote

Fără alte formalități, iată deci cele mai potrivite zece țări pentru a lucra remote:

 1. Portugalia
 2. Spania
 3. România
 4. Mauritius
 5. Japonia
 6. Malta
 7. Costa Rica
 8. Panama
 9. Republica Cehă
 10. Germania

Din motive lesne de înțeles, vom exclude în aceste rânduri România, nu pentru că nu ar merita un loc de cinste, ci pentru că vrem să discutăm despre alte opțiuni.

Unde să lucrezi remote în Europa

Portugalia a fost evaluată drept cea mai bună țară din lume pentru a lucra de la distanță, obținând punctaje ridicate în toate categoriile, incluzând vremea foarte bună, abundența de locuri de ieșit în oraș, rata mică a criminalității și costul de trai relativ scăzut. Portugalia mai oferă viză de nomad digital și mulți localnici vorbesc engleza la un nivel înalt, ceea ce atrage numeroși expați.

Spania ocupă locul al doilea, în principal datorită numărului ridicat de restaurante și cafenele pe cap de locuitor, a internetului de mare viteză, a abundenței de spații de co-working și a vizelor pentru liberii profesioniști. Viața de noapte de aici este bogată și este o țară cu politici LGBTQ+ favorabile.

Unde să lucrezi remote în America

Costa Rica a ieșit pe primul loc în rândul țărilor din America Centrală și de Nord. Din punct de vedere regional, ocupă locul întâi la categoria „viață socială” și al doilea la categoria „sănătate și siguranță”. Este foarte stabilă din punct de vedere politic, cu puțină violență. De asemenea, oferă vize pentru cei care lucrează la distanță și are prețuri accesibile.

Panama ocupă locul doi în regiune. A primit o notă bună pentru prețurile datorită hotelurilor, închirierilor auto și combustibilului foarte ieftine. Oferă viza pentru liberi profesioniști, internet de mare viteză și o climă perfectă.

Brazilia a ieșit pe primul loc dintre toate țările din America de Sud și Caraibe. La nivel regional, ocupă locul al doilea în categoria „călătorii”, cu hoteluri și închirieri auto ieftine. Vine cu prețuri foarte bune și la restaurante, mâncare și apartamente de închiriat pe termen lung. 

Unde să lucrezi remote în Asia sau Orientul Mijlociu

Japonia conduce în rândul țărilor din Asia-Pacific și se află pe locul cinci la nivel mondial. Se bucură, printre altele, de cea mai bună viteză la internet din lume. La nivel regional, a ieșit pe locul al treilea la categoria „sănătate și siguranță” datorită stabilității sale politice, a faptului că nu are probleme de violență, a aerului curat și a ratei scăzute de accidente rutiere grave. Oferă, de asemenea, numeroase locuri în care să ieși și să îi descoperi cultura.

Mauritius ocupă locul întâi în rândul țărilor din Orientul Mijlociu și Africa și locul patru la nivel global. A obținut cel mai mare punctaj la nivel regional datorită vitezei la internet și a faptului că oferă gratuit vize pentru cei care lucrează de la distanță. Este o țară sigură, foarte stabilă din punct de vedere politic, cu o rată mică a violenței, aer curat și foarte puține accidente rutiere grave. Se bucură de o vreme foarte bună și de un cost al vieții scăzut.

Dacă aceste rânduri te-au convins și te gândești serios la a munci remote în următoarea perioadă, te invit să citești în cel mai recent număr OrDeLi și sfaturi de la un adevărat nomad digital, Iunieta Sandu, freelancer și nomad digital, fondatoare a proiectului NO.MAD Talks. Ea a vorbit pe larg despre cum putem face acest lucru eficient, de ce, dar și ce se află în bagajul unui nomad digital. Întregul material este aici: https://ordeli.ro/#flipbook-df_2184/39/

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să citești și: Glamping în România. Unde, cum și cât costă

sau: 3 locuri de care mi-e dor, din Grecia, Italia și România

Share This Post!

1 Comment

 • Ewa Wallmuralia martie 30, 2022 at 12:57 pm

  Pentru mine, Portugalia și Spania par a fi cele mai interesante locuri. Până acum am experiență de lucru de la distanță într-o cabană în pădure, din păcate internetul era prea slab acolo pentru a sta mai mult.