Bansko pentru (non)schiori și familii cu copii: plusuri și minusuri

Travel Therapy - DesignTherapy

schi

Revelionul 2018-2019 ne-a prins la Bansko, in  Bulgaria. Am decis sa mergem acolo pe principiul “sigur va fi zăpada”, chiar dacă ne doream mai degrabă zăpada pentru sanie și bulgări decât pentru schi. Pentru ca niciunul dintre noi nu schiază, iar D. E încă prea mic pentru astfel de aventuri. Și pentru ca aveam alături o gasca de prieteni cu copii, am zis “jackpot”! Dar… n-a fost chiaaar așa.

Drumul La Bansko

8-9 ore dus, 8-9 ore întors. Cred ca spre 9. Fără sa facem opriri dese sau lungi. Cred ca am oprit de doua ori, o data am stat cam 20-30 de minute. Problema e la graniță, mai ales dacă pleci devreme, ca noi, pentru că nu sunt deschise prea multe puncte de trecere. Dacă aștepți spre 8-9.00, se deschid mai multe puncte de trecere, dar e mai aglomerat.

Una peste alta, drumul bun, benzinăriile bulgărești chiar foarte ok și curate, preț bun la combustibil, suficient de dese pe drum.

Well, gândul inițial a fost că sigur-sigur va fi zăpadă acolo. Nu știu de ce. Nu era. Deloc. Am văzut doar pe vârful munților din zare. Și apoi pe pârtie.

PLUSURI în Bansko

Impresia generală despre oraș nu e una grozavă, recunosc. Drumurile sunt extrem de proaste, dar, deși se ridică multe mașini, găsești destul de ușor loc de parcare. Plătești pentru el, dar e ok, deci e un plus. Găsești. Chiar aproape de zonele de urcare pe munte, de închiriere de echipamente etc.

Magazinele nu știu dacă închid vreodată. Probabil că da, dar noi nu am văzut să se întâmple asta. Ceea ce e foarte ok, mai ales când ai un copil care vrea ceva-ce-nus-a-inventat așa că te duci la supermarket și te întorci cu o mașinuță care îl calmează. Și am găsit și bere bună.

Prețurile pentru închiriat echipamente sunt acceptabile. Și echipamentele arată foarte bine. Lumea e amabilă, te ajută. Poți chiar negocia la unele magazine. Eu nu am făcut-o, că nu-mi stă în fire. Pe scurt: un copil echipament complet x 2 zile – 38 leva (90 lei). Un adult – 60 leva (143 lei). La asta se adaugă gondola – 30 leva/urcare+coborâre (74 lei) și 1 leva pentru copii. Dacă nu vrei să iei gondola până la pârtiile adevărate, poți merge cu mașina. Parcarea costă 12 leva/zi. Problema e că nu prea găsești locuri și riști să te întorci cu mașina din drum, pentru că accesul este interzis când se umple parcarea.

schi Bansko

De la baza de sus a gondolei te poți plimba pe o mulțime de pârtii unde am auzit că e foarte fain. Nu știu, eu am schiat pe pârtia pentru copii începători (da, nici măcar pe aia de copii avansați). Și a fost foarte bine. Poți coborî pe schiuri până în stațiune, durează vreo 15 minute și sunt cam 7-8 km. Am înțeles că nu sunt decât câteva porțiuni mici mai dificile.

Monitorii – mulți, simpatici, vorbesc și română. Mai ales cei pentru copii. Merită să-ți iei măcar pentru câteva ore, mai ales dacă nu stăpânești prea bine sportul acesta.

schi Bansko

Mâncarea – mai intâi cea din Bansko, că aici sus… e altă poveste. Am fost la câteva restaurante foarte bune – The House și La Skara fiind the top. La primul, mâncare bună, servită rapid, servicii impecabile, kid friendly, porții uriașe. La al doilea, o experiență mai specială: puteai comanda carne pe care o făceai singur la masă. Delicios! Recunosc, cel mai mult mi-a plăcut brânza prăjită.

MINUSURI în Bansko

Cazarea. Sunt sigură că există și locuri foarte frumoase în Bansko. Noi nu am nimerit unul. Dacă la capitolul camere mai e cum mai e, mâncarea a fost absolut oribilă. Îmi imaginez că orice familie își dorește mic dejun. Dacă vă cazați la Hermes, nu mâncați acolo. Zona de spa arată cam dubios din punct de vedere al igienei. Personalul so and so, deși recunosc că nu au fost probleme majore. Noi am primit un apartament în fața liftului. În noaptea de Revelion am crezut că face cineva de pe etaj petrecere, chiar am ieșit pe hol să verific. Se auzea înfiorător tot, deși eram la etajul 4.

Mâncarea pe munte. Scumpă și proastă. Un pahar de vin fiert (micuț) – 10 leva – 24 de lei adică. O cafea – 7 leva (la capsulă, nu vă imaginați vreo delicatesă) – 16 lei. De altfel, mi-a lipsit cafeaua. M-am bucurat că am revenit acasă și datorită cafelei de acasă.

Drumul. E departe, frate! Mai ales când ești cu copii după tine și mai stai și doar 3-4 zile. E drept, e foarte posibil ca până în Poiană să fi făcut 6 ore în ziua în care am plecat noi… But still…

Cozile. Cam la orice. Începând cu gondola și ski pass-ul. Îngrozitor de mult timp pierdut acolo. Noroc că noi ne-am împărțit, dar chiar și așa (și mergând mai târziu decât cei mai mulți), am stat o oră și ceva.

Concluzia noastră: Damian s-a distrat, eu am schiat, a fost drăguț că am stat cu oameni pe care îi iubim și cu care ne e drag să ne petrecem zilele, fie ele de sărbătoare sau nu. Mai mergem? Probabil că nu, cel puțin nu în viitorul apropiat.

Foto: Principal – Pexels.com, Restul: my lovely iPhone X

 

Share This Post!

1 Comment

  • Când ”minusurile”părinților sunt ”plusurile” copiilor, vacanța iese pe plus. Și invers! - Anca Arau ianuarie 15, 2019 at 3:04 pm

    […] Bansko pentru (non)schiori și familii cu copii- Plusuri și minusuri. […]