Top 7 destinații de vacanță… altfel

Travel Therapy - DesignTherapy

destinatii turism sustenabil

Poate că ai început să aplici principiile sustenabilității acasă, dar ce se întâmplă când pleci în vacanță? Iei o pauză? Evident, răspunsul responsabil este NU. Poate pare dificil, dar de fapt este mult mai simplu decât crezi să călătorești verde. Adică sustenabil. Mai jos am adunat câteva destinații care să te ajute să protejezi mediul și, în același timp, să-ți ofere experiențe memorabile. Sunt niște locuri absolut uimitoare, așa că merită să citești mai departe, promit!

Lacul Garda, Italia

destinatii vacanta turism sustenabil

Este ușor de ajuns cu trenul aici de la Milano și dispune de o mulțime de spații de cazare care pun pe primul loc politica eco-friendly. Poate că nu este la fel de atractiv pentru vedete precum Lacul Como, dar vă garantez că vă va fermeca. Faleza este spectaculoasă, arhitectura zonei absolut încântătoare, la distanță de doar câteva zeci de minute sunt o mulțime de alte locuri încântătoare, orășele mici și cochete. Apusurile sunt superbe și, în plus, e cald până târziu în octombrie. Am testat noi 🙂 

Arosa, Elveția

destinatii vacanta turism sustenabil

Potrivit Lonely Planet, aici se află pimul hotel din Elveția care a fost încălzit cu o „baterie de gheață” – un sistem de recuperare a energiei care reutilizează surplusul de energie termică care altfel s-ar fi pierdut în mediul înconjurător.

Galapagos, Ecuador

destinatii vacanta turism sustenabil

Cu siguranță se află pe whishlistul multora dintre voi această destinație de vacanță de-a dreptul feerică. Din fericire, mulți tour operatori practică deja politici eco-friendly, însă nu strică să verificați înainte la cine vă cazați. De asemenea, este indicat să călătoriți în perioade mai puțin aglomerate, pentru a avea un impact cât mai redus asupra vieții sălăbatice și mediului natural.

Werfenweng, Austria

destinatii vacanta turism sustenabil

Autoritățile locale ale acestui orășel aflat pe marginea unui lac recomandă să lăsați mașinile acasă și să folosiți trenul. Contra unei sume modice de 10 euro, puteți de asemenea avea un abonament ce asigură mobilitatea urbană prin intermediul unor vehicule ecologice, cum ar fi trotinete, mașini electrice sau biciclete. O destinație de vacanță în acord cu toate principiile turismului sustenabil, după cum spuneam. 

Viena, Austria

destinatii vacanta turism sustenabil

Austria are două locații în acest top. Nu prea e de mirare, având în vedere investițiile făcute în sustenabilitate. Viena este dovada că a fi o capitală ecologică nu trebuie să implice o cultură compromisă. în 2019, Mercer Study l-a votat drept cel mai viu oraș din lume, mai notează Lonely Planet. Există 2.000 de parcuri în oraș, taxiuri hibride, 120 de stații pentru biciclete și o rețea de trasee de ciclism cu o lungime de 1.300 de kilometri.

Catalunia, Spania

destinatii vacanta turism sustenabil

Este prima regiune întreagă care a obținut certificarea Biosphere Responsible Tourism, un sistem susținut de Unesco și GTSC (Global Sustainable Tourism Council). În plus, dincolo de peisajele absolut spectaculoase, aici puteți vizita și situri care conțin urme fosilizate de… dinozauri! Asta da, destinație de vacanță!

Costa Rica

destinatii vacanta turism sustenabil

De data aceasta vorbim despre o țară întreagă ca destinație de vacanță și turism sustenabil, pentru că aceasta și-a propus să devină – în 2021 – prima țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon din lume și este pe cale să realizeze acest lucru până în 2021. Aproape toată energia sa electrică provine din resurse regenerabile.

Am scris mai multe despre alegeri sustenabile în vacanță într-un material mai amplu, pe OrDeLi.ro, o revistă cu abordări out of the box, integrate, din zona organizării, designului și traiului sustenabil. Următorul număr apare pe 15 septembrie și dacă vreți să aflați mai multe despre conținutul acesteia, înscrieți-vă la newsletter aici: https://ordeli.ro/subscribe/

Share This Post!